Yurtdışında Yüksek Lisans

Dünya globalleşmeye devam ederken, kişilerin aldıkları ve alacakları eğitim hiçbir zaman bitmemektedir. Özellikle iş hayatında iyi bir kariyere sahip olmak isteyen bireyler, eğitimlerini lisans mezuniyeti ile sınırlamamaktadır. Kariyer hedeflerini yüksek tutan, kendilerini geliştirmek ve alanlarında profesyonellik kazanmak isteyen kişiler, yurtdışında yüksek lisans eğitimi almaya yönelmektedir.

Sayılarının her geçen gün arttığı, dünya çapında hizmet veren uluslararası marka ve firmalar; eleman seçiminde özellikle uluslararası tecrübeye sahip olan kişilere öncelik vermektedir. Bunu göz önünde bulundurduğunuzda, yurtdışında eğitim almanın size ne kadar büyük bir avantaj kazandıracağını fark edebilirsiniz. Durum böyle olunca; üniversite eğitimlerini tamamlayan adaylar, yüksek lisans eğitimleri için yurtdışındaki üniversite seçenekleri ve avantajları hakkında bir araştırma aşamasına geçmektedirler.

Peki yurtdışında yüksek lisans eğitimi için en iyi, ekonomik veya faydalı ülke ve okul seçenekleri neler? Seçeceğiniz ülke ve üniversiteye, hatta bölüm ve programa nasıl karar vermelisiniz? Bu sorular, kolay yanıtlanabilir sorular değildir. Özellikle internet aramalarınızda karşılaştığınız bilgi kirliliklerini de hesaba katarsanız, size mutlak önerimiz, bu alanda bilgili ve tecrübe sahibi danışmanlar tarafından bilgilendirilmeniz. Danışmanlarımızın sahip olduğu tecrübeler sizlere doğru seçim yapabilmenizde çok büyük kolaylıklar sağlayacak ve yanlış seçimlerden uzak durmanızı sağlayacaklardır.

Master için hangi ülke?

Yüksek lisans – master eğitimi için ülke seçimi, karar verilmesi en zor olan konudur. Ülke seçimi; adayın istekleri, seçenekleri ve ekonomik durumuna göre değişmektedir. Fakat unutmamalısınız ki her isteğe uygun seçenekler bulunabilmektedir. Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yapabileceğiniz ülkeler bulunurken; İngiltere’de üst seviyede eğitim alabileceğiniz seçeneklerde bulunmaktadır. Sizlere önerimiz; ülkenize karar vermeden önce tüm ülkeler hakkında bilgi sahibi olmanız olacaktır.

Başvuru ve Kabul Şartları

Yurtdışındaki üniversitelerin başvuruları kabul etmek adına sundukları şartlar, ülkeden ülkeye değişmektedir. Avrupa‘da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler ile Amerika veya Kanada’da yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların farklı belgeler sunması gerekebilir. Tüm ülkeler için ortak şartların başında; Türkiye’de 4 senelik bir üniversiteden mezun olmuş olmak gelmektedir.

Dil Yeterliliği

Yüksek lisans başvurusu yapacağınız üniversitenin resmi eğitim dilinin bilgisine yeterli seviyede sahip olmanız gerekmektedir. Yurtdışındaki üniversitelerin çoğu, resmi dillerinin yanında İngilizce dilinde de eğitim vermektedir. Fakat isterseniz Polonya’da Lehçe veya İtalya’da İtalyanca dilinde yüksek lisans eğitimi de alabilirsiniz. Her iki koşulda da dil seviyenizin yeterli olduğunu gösterir bir belge sunmanız gerekmektedir. İngilizce dilindeki eğitim için TOEFL, IELTS, TOEIC gibi uluslararası kabul gören sınavlardan aldığınız skoru belgelemelisiniz. Bunun dışında Almanca için Testdaf, İtalyanca için CILS gibi sınavların skor belgesi gerekmektedir.

Üniversite Not Ortalaması (GPA)

Yurtdışındaki üniversitelere yapacağınız başvurulardaki kabul alma şansınızı belirleyen en önemli etkenlerden birisi de, üniversite mezuniyet not ortalamanızdır. Bazı üniversiteler, başvuru yapabilmeniz için not ortalamanızda bir alt sınır belirlemektedir. Not ortalamanız, sizinle birlikte başvuru yapan diğer adaylar arasından seçilmenize veya tersi bir durum ile sonuçlanmasında etkili olmaktadır.

Yetenek Sınavları

Yurtdışında yetenek sınavı ile yüksek lisans başvurusu, özellikle sanat programlarında yapılacak başvurularda karşınıza çıkmaktadır. Üniversiteler, adaylardan yeteneklerini sergilemelerini isteyebilirler. Mimarlık bölümü yüksek lisans başvurularında karşımıza çıkan bir durum da, adaylardan portfolyolarını istemeleridir.