Amerika Üniversite Başvuru Şartları

Türkiye’den yurtdışına her yıl yüzlerce öğrenci eğitim için gitmektedir. Listenin 1 numarasında ise uzak olmasına rağmen her zaman Amerika bulunmaktadır. Üniversite sayısının çokluğu, farklı bütçelerde eğitim alabilme imkanı, dilinin İngilizce olması ve ülkemizde Amerika’da eğitime verilen değer öğrencilerin tercih nedenlerinden bazılarıdır. Peki Amerika’ya eğitime gitmek isteyen bir kişinin ne yapması, nereden başlaması gerekiyor?

Üniversite Seçimi

Amerika’daki 3500 üniversite arasından bir seçim yapmaya çalışırken bir çok kriter sizin için doğru olanı bulmanızda yol gösterici olacaktır. Üniversitenin bulunduğu yer de bu kriterlerden birisidir. Öncelikle kalabalık bir şehirde mi, yoksa sakin bir kasaba da mı okumayı tercih ettiğinize karar vermeniz gerekmektedir. İstediğiniz bölgedeki üniversitelere bakarken size sunduğu konaklama imkanlarını da değerlendirmeyi sakın unutmayın. Okulun yatakhaneden başka konaklama için sunduğu diğer opsiyon ve alternatiflerini mutlaka öğrenin.

Gitmek istediğiniz okulların akademik programları hakkında bilgi edinin.

Bu kriterlerden sonra listenize koyduğunuz okulları değerlendirirken, akademik programları ile ilgili bütün detayları öğrenmeniz çok önemlidir. İstediğiniz bölümlerin olup olmadığını, hangi dersleri içerdiği gibi konuların dışında, tipik olarak bir öğrencinin günde kaç saat çalışmasının iyi olacağının, mezuniyet için hangi derslerin alınması ve kaç kredi toplanması gerektiğini araştırın. Temel dersleri, entegre eğitim programlarını, İngilizce yeterlilik seviyelerini inceleyin. Bir de her okulun öğrenci kabulü için istediği belge ve sınavları da öğrenmeyi unutmayın.

Mezunlarla görüşün ve iner üzerinden üniversite hakkında yapılan yorumları araştırın!

Amerikan Üniversitelerine Girmek İçin Gerekenler Nelerdir?

Amerika’da üniversiteler, öğrenime Ağustos sonlarında veya Eylül’ün ilk yarısında başlamaktadır. Ders yılı Mayıs’ta veya en geç Haziran başlarında bitmektedir. Öğrencinin ders yılı boyunca okula devamı mecburidir. Birçok üniversitede ders yılı sömester denen iki eşit kısma bölünmüş durumdadır. Ayrıca yaz dönemi bulunmaktadır. Bir kısım üniversite de ise takvim yılı dört eşit kısma ayrılmıştır. Öğrenciler yaz dönemlerine katılıp katılmamakta serbesttir.

Amerikan üniversitelerinde okumanın temel şartlarından bir tanesi, İngilizce dilini, dersleri bir Amerikalı öğrenci kadar anlayabilecek ve takip edebilecek ölçüde bilmektir. Çok iyi İngilizce bilmeyen öğrencinin, Amerika’daki herhangi bir lisans, yüksek lisans ya da doktora programına katılabilmesi mümkün değildir. İngilizce düzeyi TOEFL testi ile ölçülmektedir.

Ayrıca öğrencinin herhangi bir üniversiteye kabul edilebilmesi için daha önceki öğrenimi süresince başarılı olması gerekmektedir. Örneğin, lisans öğrenimi için başvuran öğrenciden lise, yüksek lisans için başvuran öğrenciden üniversite derslerini ve notlarını gösteren transkriptler istenmektedir. Birçok üniversite, kabul şartı olarak en az B (10 üzerinden 7.5 ya da 4 üzerinden 3) genel not ortalaması istemektedir.

Son olarak, öğrenci yeterli maddi imkanı olduğunu bir banka mektubu ile ya da bir burs belgesi ile kanıtlamalıdır. Banka mektubu, bankadan alınan ve öğrencinin veya ailesinin o bankada belirli miktarda parası olduğunu belirten bir yazıdan ibarettir.

Eğitim Maliyetleri

Amerika’da bir kolej ya da üniversiteye kabul edilmek birçok uluslararası öğrencinin arzusudur. Ancak, okula kabul olmak sadece bir başlangıçtır. Ailenizin okulun maliyetini nasıl karşılayacağı, en az okula kabul olmak kadar önemlidir. Bu sebeple değerlendirdiğiniz okulların yabancı öğrencilere finansal destek verip vermediğini mutlaka öğrenmeniz gerekmektedir.

Aynı zamanda eğer eğitim maliyetini ödeyemeyecek durumda iseniz okulun bu konudaki politikasını bilmekte önemlidir. Bu konuya önem veren okulların finansal sorun yaşayan yabancı öğrencilerin ihtiyacını karşılamak için bir prosedür ve planı mutlaka olmalıdır.

Amerikan üniversitelerinde eğitim görmenin maliyetleri şunları kapsamaktadır;

  • Başvuru ücreti
  • Eğitim maliyeti
  • Oda ve yemek maliyetleri
  • Sağlık ve diş sigortası
  • Seyahat maliyetleri
  • Ve eğitim boyunca yapılacak bağlantılı bütün masraflar.

Bazı okullar yabancı öğrencilerin bir dönem boyunca İngilizce eğitimi (ESL) almalarını ve oryantasyon programına katılmalarını öngörebilmektedir. Aynı zamanda öğrenciler bilmelidir ki eğitim, konaklama ve yemek masrafları her yıl artacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir