CV; kişilerin iş deneyimleri, yetkinlikleri, sorumlulukları ve başarılarının anlatıldığı; ve bu bağlamda gelecekte alabileceği sorumluluklar ve yansıtabileceği yetkinliklerin anlaşılmasını sağlayan; bir ya da iki sayfalık yazılı bir özgeçmiştir. Düzenli ve açıklayıcı bir CV hazırlamak, başvurulan pozisyonun elde edilmesindeki ilk adımdır. İyi bir izlenim oluşturmaya yardımcı olacak bir görünüm, özgeçmişinizi inceleyecek kişide detaylar hakkında bir merak uyandıracaktır. İşe alımınızı gerçekleştirecek yetkilinin özgeçmişinizi ilk taraması 15-20 saniye sürer. İyi bir izlenim bırakırsanız, özgeçmişinizi daha yakından okurlar.
Özgeçmişinizin Genel Görünümü Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Özgeçmişiniz, bir veya iki sayfadan uzun olmamalıdır.
- Sayfanızın dolu ve boş alanlarını, satır aralarındaki boşlukları göz yormayan bir dengede tutmalısınız.
- Yazı tipiniz tek tipte olmalıdır.
- Yazı boyutunu, başlıklar hariç aynı ölçüde ve okunabilir düzeyde kullanmalısınız.
- Kısa ve anlaşılır cümleler kullanılmalı ve metin bloklarını boşluklar ile ayırmalısınız.
- İyi bir izlenim oluşturmak için basit, düzenli ve ilgi çekici bir şablondan faydalanabilirsiniz. İlgi alanlarınızı göstermek için minimal semboller kullanabilirsiniz. Özgeçmişinizi yazdığınız kağıda bakıldığında ilk bakışta dikkat çekecek birkaç nokta olmalıdır.
- Yoğun bir şekilde fazla sayıda renk kullanmayarak karmaşık bir görünümden uzaklaşmalısınız.
- Özgeçmişinizde yazım, dilbilgisi ve terminolojik hatalar bulunmamalıdır. Kısaltmalara ve jargon kelimelere yer vermemelisiniz.
- Özgeçmiş dosyanızı; adınız, başvurduğunuz tarih ve başvurduğunuz pozisyon ya da program adına yer vererek isimlendirmelisiniz.
Özgeçmişinizin İçeriği Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Özgeçmişinizde adınız, fotoğrafınız, iletişim bilgileriniz, eğitiminiz, iş deneyimleriniz, becerileriniz (bilgisayar programları, konuşulan diller, sertifikalar, projeler), sosyal hayattaki deneyimleriniz ve hobilerinize yer verebilirsiniz.
- Özgeçmişinizde eğitim ve iş deneyiminiz üzerinde durmanız gereken temel alanlardır. Bu alanlarda elde etmek istediğiniz pozisyon için en uygun aday olduğunuzu gösterebilmelisiniz. Ayrı başlıklar altında eğitim ve iş deneyimlerinizi en son deneyiminizden başlayarak sıralayınız.
- Eğitim ve iş deneyimlerinizden bahsederken, mezuniyet ve istihdam zamanlarınız hakkında tutarlı olunuz. Deneyimlerinize kurum adı, departman adı, başlangıç ve bitiş tarihleri ve görevleriniz ile birlikte yer veriniz.
- Gerektiğinde referans mektubu sunamayacağınız deneyimlere yer vermeyiniz.
- İş deneyimlerinizde ilgili pozisyondaki görevlerinizden kısaca bahsediniz.
‘’2015-2017 Müşteri Hizmetleri Temsilcisi, Arma Rental Cars
Müşterilere araba sigortası konusunda tavsiyelerde bulunurken güçlü iletişim becerileri sergiledi.’’
- Özgeçmişinizde başarılarınızı yansıtmanız oldukça önemli bir konudur. Eğitim ve iş deneyiminizdeki başarılarınızın yanı sıra; gönüllü çalışmalarınız ve sosyal hayatınızdaki başarılarınıza da yer verebilirsiniz.
- Kurslar, projeler ve dil sınavları gibi girmiş olduğunuz ve sertifika veya derece aldığınız becerilerinize mutlaka yer veriniz. Bunlardan bahsederken kurum adı, program adı, başlangıç ve bitiş tarihlerine yer veriniz. Varsa sürücü belgeniz olduğunu da belirtmelisiniz.
- Kullanabildiğiniz bilgisayar programlarına ve konuştuğunuz dillere yetkinlik seviyenizle birlikte değinmelisiniz. Bilgisayar programları ve dil becerilerinin yanı sıra başvurmuş olduğunuz pozisyondaki yetkinliğinizi kanıtlayabilecek ve görevinizi yerine getirmenize yardımcı olacak kabiliyetlerinize de mutlaka yer vermelisiniz.
- İletişim bilgilerinizde komik ve saçma bir e-postaya yer vermeyiniz. Bu alanda telefon numaranız, ikametgah adresiniz ve resmi bir e-posta adresiniz bulunmalıdır.
CV’nizi göndermeden önce; verdiğiniz bilgilerin ve tarihlerin doğruluğunu tekrar kontrol edin. Yazım ve dilbilgisi hataları olmadığından emin olun. Son kez gözden geçirdikten sonra özgeçmişinizi paylaşabilirsiniz. Bol şanslar!
İlgili içerik: Amerika’da Staj
Bize ulaşın!: Amerika Staj Programı Başvuru Formu