Amerika Vize Randevusu ve Mülakat

Amerika’da eğitim almak hemen hemen her öğrencinin hayalidir. Ancak bu hayali gerçekleştirmek için halletmeniz gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bu adımların en önemlilerinden biri olan F1 vizesi ile ilgili merak edilen konuları aşağıda belirtmeye çalıştık. Konuyla ilgili sormak istediğiniz herhangi bir hususu bizlere sorarak bilgi edinebilmeniz mümkündür.

F-1 vizesi nedir? Başvuru belgeleri nelerdir?

Dil eğitimi ve diploma programları da dâhil akademik programlara katılmak isteyen öğrenciler F-1 öğrenci vizesine başvurmalıdır. Öğrenci vizesi başvurularında İngilizce bilgisinin yanı sıra öğrencinin bir önceki eğitim seviyesini başarıyla tamamlamış olduğu konsolosluk tarafından değerlendirilmektedir.

Vize görüşmesinde eğitimin birinci yılında yapılacak harcamaları karşılayacak yeterli mali kaynağın hazır olduğunu ve sonraki yıllarda yapılacak harcamaların da aynı veya başka kaynaklardan karşılanabileceğini gösteren inandırıcı belgeler sunulmak durumundadır. Ayrıca öğrenci vizesine başvuran kişiler eğitimin ardından ülkelerine döndüklerinde gerçekleştirmeyi düşündükleri orta ve uzun vadeli kariyer planlarından bahsedebilmelidir.

Mülakat öncesi öğrenciler nelere dikkat etmelidir?

Öğrencileri kabul eden okullar, kendilerine I-20 olarak adlandırılan ve SEVIS numarasının yer aldığı belgeyi göndermektedir. Bu belge tarafımıza ulaşmakta ve öğrencilerimiz bizden bu belgelerini almaktadır. Bu belgenin öğrencilere ulaşmasının ardından www.fmjfee.com adresinden veya Western Union aracılığıyla SEVIS ücreti yatırılmalıdır.

Başvuru sahipleri http://istanbul.usconsulate.gov veya http://turkey.usembassy.gov adreslerimizi ziyaret ederek başvuru formu doldurmalı ve vize başvurusu için randevu almalıdır. (Bu işlemler danışmanlarımız tarafından ücretsiz olarak öğrencilerimiz adına doldurulmaktadır.) Başvuru sahiplerinin vize randevusu alabilmesi için önce göçmen olmayan vize başvuru ücreti yatırılmalı, başvuru formu DS160 doldurulmalı ve sisteme kaydedilmelidir.

DS160 formunun onaylama sayfasının bir çıktısı, I-20 formu ve SEVIS dekontuyla birlikte vize başvurusunda sunulmalıdır.

Mulakatlarda hangi tarz sorular sorulmaktadır? Öğrenciler mülakat esnasında hangi noktalara dikkat etmelidir?

Vize mülakatlarını yapan konsolosluk görevlileri F-1 öğrenci vize başvurusunda bulunan kişileri A.B.D. Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca belli ölçütler ışığında değerlendirmektedir. F-1 öğrenci vizesi almak isteyen kişiler yeterli mali kaynaklara sahip olan gerçek öğrenciler olduklarını mülakatta ifade edebilmeli ve ifadelerini evraklarla destekleyerek konsolosları ikna edebilmelidir.

A.B.D. Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca konsoloslar devam etmeyi düşündükleri eğitim programını neden seçtiğini, eğitim masraflarını nasıl karşılayacağını ve bu programdan ne gibi beklentileri olduğunu yeterince açıklayamayan kişilerin F-1 öğrenci vizesi başvurusunu onaylama yetkisine sahip değildir.

Öğrenci vizesi almak aslında oldukça basittir. Başvuru sahipleri gerçek öğrenciler olmalı, başvurdukları programın gerektirdiği İngilizce becerisine sahip olmalı ve kendi ülkelerine bağları olduğunu gösterebilmelidir.

F-1 Vizesi ile Amerika’da çalışmak mümkün mü?

F-1 vizesiyle ABD’de okuyan bir öğrenci eğitiminin ilk yılında kampüs dışında bir işte çalışamaz. Ancak İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ilk yılın tamamlanmasının ardından F-1 vizesine sahip olan kişilerin kampüs dışında çalışmasına izin verebilmektedir.

F-1 öğrenci vizesi ile yalnızca dil eğitimi alacak olan kişiler A.B.D.’de hiçbir şekilde çalışamaz. Bu kuralın ihlali vize sahiplerinin kaçak olarak çalıştığı anlamına gelmektedir. Bazı F-1 vize sahiplerinin A.B.D.’de kaçak olarak çalıştığı doğrudur. Ancak bu, sanıldığı gibi öğrenci vizesine başvuran herkesin A.B.D.’de kaçak olarak çalışacağının varsayılmasına neden olmamıştır.

Konsoloslar eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabilecek mali duruma sahip olduğunu kanıtlayabilen kişilerin A.B.D.’de kaçak olarak çalışacakları varsayımından hareket etmemektedir.

F-1 Vizesi işlem süresi ne kadardır?

Bütün vize türlerinde onaylanan vizelerin büyük çoğunluğu mülakatı takip eden bir hafta içinde basılarak pasaportlar başvuru sahiplerine iade edilmektedir. Ancak vize başvurularının yoğun olduğu dönemlerde, özellikle yaz aylarında alınabilecek sıradaki randevu birkaç hafta sonrasına verilebilmektedir. Yaz aylarında seyahat etmek isteyen öğrenciler I-20 formlarının ellerine geçmiş olacağı bir tarihte başvuru yapmak için önceden randevu almalıdır.

Az sayıda başvurunun tamamlanabilmesi için üzerinde idari işlem yapılması gerekebilmektedir. İdari işlemler ortalama olarak 4 ila 6 haftada sonuçlanmakta ve vize ancak bu işlem tamamlandıktan sonra basılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir