Avustralya Hakkında
Başkent – Canberra
En Büyük Şehri – Sydney
Resmi dil – İngilizce
Devlet – Anayasal monarşi (federal)
Nüfus – 26,262,64 (Temmuz 20017 verileri)
Yaş yapısı: 0-14 yaş: %19.6 (erkek 2,031,313; kadın 1,936,802) – 15-64 yaş: %67.3 (erkek 6,881,863; kadın 6,764,709) – 65 yaş ve üzeri: %13.1 (erkek 1,170,589; kadın 1,478,806) (2006 verileri)
Dil – İngilizce ve diğer yerel lisanlar
Eğitiminizi tatile dönüştüren cennet köşesi Avustralya, BM tarafından “en yaşanılır 5 ülkeden biri” olarak seçilmiştir. 20 milyonu aşkın sıcakkanlı halkı, doğal güzellikleri, trafik problemlerinin yaşanmaması, bahçeli ve müstakil konutları, düşük suç oranına sahip olması, tropikal iklimi sayesinde her tür spor ve eğlence olanağının sunulması kısaca yüksek yaşam standartlarına sahip olması sonucu 2013 yılı içersinde dünyanın en mutlu ülkesi olarak isimlendirilmiştir.
Gökdelenlere yeşili feda etmemiş; ne renkleri, ne de zevkleri para kazanma telaşında kaybetmemiş bir ülkedir. İşinden çıkıp kumsallardaki dalgaları sörf tahtasıyla okşamaya giden insanların etrafınızda olmalarından siz de keyif duyuyorsanız, doğru yerdesiniz demektir. Çünkü Avustralya hem güneşinin sıcaklığı, hem havasının temizliğiyle hayatı tatile dönüştürmeyi başarmış bir cennet köşesidir.
Avustralya’nın eski ve yeniyi birleştirmesindeki başarısı ve çok çeşitli milletlerden oluşan bir nüfusa sahip olması, Avustralya’ya giden yabancılara önyargı ile yaklaşılmasının aksine onların “çok kültürlü dokunun bir parçası” olarak kabul edilmelerini sağlamaktadır. ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerle eğitim kalitesi açısından kıyaslandığında aynı niteliklere sahip olduğu halde eğitim ücretleri bu iki ülkeye nazaran daha ucuzdur. Dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında, devletin eğitime ayırdığı bütçe göz önüne alınırsa Kanada ile birlikte en ön sırada yer almaktadır.
Tarih ve Toplumsal Yapı
Avustralya 40.000 yıllık yaşam geçmişine sahip olan yerli halkının (Aborjinler) etnik ve kültürel yapısına kattığı zenginliğin yanı sıra dünyanın her yanından yaklaşık 20.000 yıl öncesinden başlayarak göç etmiş insanların kültürleriyle de beslenmiştir ve bunun sonucunda dünyanın “en çok kültür çeşitliliği “ ne sahip olan ülkesi haline gelmiş durumdadır. Ülke keşfedildikten kısa bir süre sonra 26 Ocak 1788’de beyaz göç başlamıştır ve adaya ilk olarak 2/3’ü mahkûmlardan oluşan 1000 kişi gemi ile bugünkü Port Jackson’a getirilmiştir. Bu seferin sebebi İngiltere’nin hapishane mahkûmları için yeni yerler araması ve böylece mahkumları ucuz iş gücü olarak kullanmayı istemesiydi. Bu tarih günümüzde Avustralya Günü olarak kutlanmaktadır ve resmi tatildir.
Zaman içinde adanın nüfusu artmış ve kentler kurulmuştur. İlk filonun adaya ayak bastığı yer bugünkü Sydney’dir. İngiltere hükümeti, koloninin kalkınmasını sağlamak amacıyla nitelikli insanlarında Avustralya’ya yerleşmelerini teşvik ederek 4 yıl boyunca 10.000’den fazla kişinin yolculuk masraflarını üstlenmiştir ve 2 yıl boyunca ucuz işgücünden faydalanmıştır. Göç süreci sonunda gelenler, okuma-yazma bilen iyi yetişmiş, idealist ve girişimci kişiler olduğundan ekonominin gelişmesinde aktif rol oynayarak Avustralya’nın kısa sürede İngiltere İmparatorluğu’nun en zengin ve önemli kolonilerinden biri haline gelmesini sağlamışlardır.
Ekonomi
Avustralya ekonomisinde tarım ve hayvancılık çok önemlidir. Dünyanın en büyük yün üreticisi olan Avustralya, büyük ölçüde et, günlük ürünler, tahıl, meyve, sebze ve şeker ihtiyacını karşılamaktadır. Avustralya enerji kaynakları ve mineraller açısından zengindir. Dünyanın en büyük kömür ve elmas ihracatçısıdır.
Avustralya’da kimya, elektronik, gıda ve madencilik önde gelen sektörlerdendir. Eğitime de sektör olarak çok önem veren Avustralya, bilim adamları, uzay teknolojisi, tıp, bilgisayar ve mühendislik alanlarında da ileri seviyede araştırmalar yapmaktadır.
Avustralya ekonomisi, Amerikan ekonomisiyle benzerlikler göstermektedir. İmalatın ekonomide %14’lük bir yeri varken, madencilik, ziraat, ormancılık ve bankacılığın %4’lük bir payı bulunmaktadır. Avustralya, ihracatının yaklaşık 1/5’ini Asya’ya yapmaktadır. Japonya, Avustralya’nın toplam ihracatının neredeyse dörtte birini satın almaktadır. Amerika ise, Avustralya’nın ithalatta en büyük kaynağıdır. Avustralya ithalatının yaklaşık 1/5’i Amerika’dan yapılmaktadır.
İklim
Avustralya’nın iklimi farklı bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Avustralya’da Mayıs’tan Ekim’e kadar kıştır, Temmuz’da ise hava sıcaklığı ülke genelindeki en düşük seviyededir. Sıcaklıklar bölgeye göre -5 derece ile 30 derece arasında farklılık gösterir. Avustralya’da Kasım’dan Nisan ayına kadar ise yaz mevsimi yaşanır ve ortalama sıcaklık 15-35 derece arasında değişmektedir.
Para Birimi
Para birimi Avustralya Doları’dır(AUD). Son zamanlardaki paritenin hızlı yükselişi Amerikan dolarına yaklaştırmıştır. Avustralya’ya girişte 10.000 AUD’nin üzerinde döviz getiren kişiler, bu durumu gümrükte bildirilmek zorundadır. Visa, Mastercard, Diners Club ve American Express kredi kartları kullanılabilmektedir.
Saat Farkı
Avustralya’da 3 farklı zaman dilimi bulunmaktadır. Türkiye’de kış saatine geçildiğinde Avustralya’nın bazı kesimlerinde yaz saatine geçilmektedir. Tüm eyaletler yaz-kış saati uygulamasına uymadıkları için Avustralya’nın çeşitli şehirleri ile Türkiye arasındaki saat farkı yılın değişik zamanlarında artıp azalabilmektedir.
Ulaşım
Avustralya’ya uçuşunuzu ülkenin yerel havayolu ile gerçekleştirebileceğiniz gibi diğer pek çok havayolunu kullanarak da Türkiye – Avustralya seyahatinizi gerçekleştirmek mümkündür ve daha ekonomiktir. Uçuş süresi, aktarma noktası ve kullanılan havayoluna bağlı olarak ortalama 18–23 saat arasında değişmekte ve aktarmalarla 32 saate kadar çıkabilmektedir.
Trafik
Avustralya’da trafik sistemi son derece gelişmiştir ve yayaları koruma yönünde sıkı kurallar konulmuştur. Trafiğin akış yönü soldur, trafikte düzeni sağlamak için trafik ışıkları haricinde ’round – about ‘ denilen trafik adaları da kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise geceleri şehir dışında trafiğe çıkılmamasıdır çünkü aniden yola çıkan ve görülemeyen hayvanlar trafik kazalarına sebebiyet verebilirler. Avustralya’da benzinin litresi 0.80–1.30 AUD arasında değişmektedir.
Sağlık Hizmetleri
Avustralya’ya göçmen olarak gidecek kişiler sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Turist olarak gidenlere ise isteğe bağlı olarak seyahat sigortası yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Öğrenci olarak gitmek isteyen kişilere ise Avustralya Hükümeti, ülkeye varmadan önce “Yabancı Öğrenci Sağlık Sigortası “ (OSCH) yaptırmalarını şart koşmaktadır.
Bir yanıt yazın