Yükseköğrenimine yurtdışında devam etmek isteyen öğrencilerin kafasındaki sorulardan birisi de; başvuru yapacakları kurumların YÖK tanınırlığı ve alacakları diplomaların YÖK denkliği olup olmadığıdır. Bu iki kavramı sürekli birbirinin yerine kullansak da aslında farklı iki anlama gelmektedir.
YÖK Tanınırlığı
YÖK tanınırlığı; yurtdışında eğitim aldığınız yükseköğretim kurumunun programlarının, akademik derecede eğitim vermeye yetkin olduğunun YÖK tarafından kabul edilmesi ve tanınması anlamına gelmektedir. Yurtdışında okumak istediğiniz üniversitenin YÖK tarafından tanınırlığını sorgulamak için; e-Devlet üzerinden “Okul Tanıma Belgesi” hizmetini kullanabilirsiniz.
GEDU Yurtdışı Eğitim olarak anlaşmalı olduğumuz ve öğrencilerimizi gönderdiğimiz okulların hepsi, YÖK tarafından tanınmaktadır.
YÖK Denkliği
YÖK denkliği; yurtdışında Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir kurumdan alınmış lisans, ön lisans ve yüksek lisans diplomalarının; Türkiye’deki kurumlardan alınmış lisans, ön lisans ve yüksek lisans diplomalarına eş değer olduğunu gösterir. Diplomalarını Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kullanarak mesleğini icra etmek isteyenler; diplomaları için YÖK denklik belgelerini almalıdır.
Avrupa Birliği ülkelerinde ve Bologna Anlaşması kapsamındaki ülkelerin (Ukrayna, Rusya) üniversitelerinden alınan diplomalarda, genelde YÖK denkliği ve tanınırlığı ile ilgili bir sorun çıkmamaktadır.
Yurtdışından alınan bir mezuniyet diplomasının YÖK denkliği alabilmesi için; üniversitenin ve eğitim alınan bölümün Yükseköğretim Kurumu tarafından tanınmış olması gerekmektedir.
YÖK tarafından tanınmış bir üniversiteden aldığınız diploma, sizi resmi olarak üniversite mezunu statüsüne sokar. Diplomanızın YÖK denkliği olmaması durumunda, üniversite mezunu olmanızı gerektiren işlerde çalışmanız mümkün değildir.
Yurtdışında bir üniversiteden mezun olduktan sonra öğrenciler yine e-devlet üzerinden “Yurtdışı Diploma Denklik Ön Başvuru” sistemini, diploma denklik belgesi almak için kullanabilirler. Başvurunuz incelendikten sonra Kurul, denklik veya red verebilir; veya sınava girmenizi isteyebilir.
Mühendislik, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hukuk gibi alanlarda alınan diplomaların denkliği; genelde öğrencinin Türkiye’de eksik derslerini tamamlaması ve seviye tespit sınava girmesi sonrasında verilmektedir.
Daha fazla bilgi için: YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı