Her work and travel programına katılmaya karar veren öğrencinin aklındaki en büyük soru işaretlerinden biri ve endişesi vize görüşmesi ve bu görüşmenin nasıl geçeceğidir. Work and Travel programına katılan öğrenciler ‘kültürel değişim öğrenci vizesi’ olarak adlandırılan J1 vizesine başvuru yaparlar ve bu vize türü öğrencilere Amerika’da çalışma imkanı sağlar.
Work and Travel Vize Başvuru Ne Zaman?
Work and Travel yani SWT programı için en erken tarih Mart ayıdır. Mart ayının başlaması ile birlikte SWT programına katılacak öğrenciler başvurularını yapmaya başlar. Bu başlangıç süresini konsolosluk belirler. Öğrenciler için önemli olan vize başvuru süresinin başlangıcı değil, başvuru yapabilmesi için gerekli olan DS2019 belgesinin öğrenciye ulaşıp ulaşmadığıdır. Vize başvuru süreci başlamış olsa bile, öğrenci DS2019 belgesine sahip değilse başvuru yapamaz.
Amerikan Konsolosluğu Hangi Belgeleri İstiyor?
Work and Travel programında, öğrencilerden istenen belgeler diğer vize türlerinde istenen belgelerden çok daha azdır. Öğrenci, Amerika’da çalışma iznine sahip olduğu için, vize görüşmesine maddi durum belgeleri götürmez. Konsolosluk görevlilerinin istediği belgeler aşağıdaki gibidir:
- DS2019 belgesi
- SEVIS ödendi belgesi
- DS160 formu
- Randevu belgesi
- Pasaport
- Fotoğraf
- İngilizce öğrenci belgesi
- İngilizce, kapalı zarfta, ağzı mühürlü transkript
Vize Görüşmesinde Sorulan Sorular
Vize görüşmesinde konsolosluk görevlilerinin sorduğu sorular değişkenlik göstermektedir ancak genel itibarı ile öğrencilere nerede çalışacakları, neden bu programa katılmak istedikleri ve öğrencilerin haklarını bilip bilmedikleri ile ilgili soru sorarlar. Öğrencilerin sorulara vereceği cevaplar çok önemlidir. “Work and Travel programına para kazanmak için katılıyorum” son derece yanlış bir cevaptır. Öğrencilerin görüşmeye giderken, DS2019 üzerinde yazılı olan bilgileri bilmesi gerekmektedir. Belge üzerinde, iş yeri, iş yerinin adresi ve telefon numarası bulunmaktadır. Öğrenciler, son sınıftaysa eğer, döndükten sonraki planları ile ilgili de soru alabilirler.
Vize Alıp Almadığımı Nasıl Anlarım?
Vizeyi almış olmanın en bariz göstergesi, pasaportu konsoloslukta bırakmış olmaktır ancak tek başına yeterli olmaz. Öğrenciler pasaportlarını alıp, vizelerini görmedikçe emin olmamalıdırlar. Bazen öğrenciler name check dediğimiz uygulamada takılı kalabilmektedirler. Böyle bir durumda öğrenciler pasaportlarını konsolosluğa bırakmış olsalar bile günlerce ve hatta 1 ay boyunca pasaportları gelmeyebilir. Dönem dönem pasaportlara yanlış vize türünün ve hatta yanlış insanın vizesinin basılma durumu bile olabilmektedir.
Pasaportum Ne Zaman Gelir?
Öğrencilere, vize görüşmesinden itibaren ortalama 1 hafta sonrasında pasaportlar ulaşmaktadır ancak bu süre yoğunluk, uzaklık, name check prosedürü gibi sebeplerle uzayabilmektedir.
Vize Reddi Alırsam Tekrar Başvuru Yapabilir Miyim?
Vize reddi alan öğrencilerin yasal olarak yeniden başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Bu hakkını kullanmak isteyen öğrenciler için yeniden DS160 formunun doldurulması ve yeniden randevu alınması gerekmektedir. Öğrencilerin ödediği 160 USD vize başvuru ücreti tek sefer için geçerlidir. Yeniden başvuru yapmak isteyen öğrenciler ikinci kez 160 USD vize başvuru ücretini ödemek zorundadır.
Work and Travel detaylı bilgi için tıklayın