Litvanya Üniversiteleri YÖK Denklik ve Tanınma
Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin ve velilerinin en çok merak ettiği konulardan biri YÖK denkliği ile ilgili konudur. Denklik uygulaması ile ilgili önemli olan iki farklı terim bulunmaktadır; tanınma ve denklik.
YÖK tarafından tanınma; yurtdışındaki üniversitelerin hangi ülkede olduğu, fiziki yapısı, kadrosu, eğitim uygulamaları gibi durumlara bakılarak okulun, üniversite vasfı taşıyıp taşımadığına karar verilmesidir ve tanınma durumu üniversiteler ile ilgili bir durumdur. Diploma için başvuru yapılırken bakılan ilk kriter YÖK tarafından üniversitenin tanınıp tanınmadığıdır. Genellikle devlet üniversiteleri ve kaliteli geçmişe sahip olan özel üniversiteler YÖK tarafından tanınır.
YÖK tarafından denklik verilmesi; alınan eğitimin içeriği ile ilgilidir. YÖK’ün denklik vermek için aradığı kriter; öğrencinin yurtdışındaki üniversitede aldığı eğitimin ve ders içeriklerinin Türkiye ile uyumlu olup olmamasıdır. Öğrencinin aldığı derslerde bu uyum ve uygunluk yoksa öğrenciye ek ders çıkartılır veya öğrenciden denklik sınavına girmesi istenir. Örneklemek gerekirse; yurtdışında YÖK’ün tanıdığı bir üniversitede hukuk veya buna benzer, mevzuatların farklı olduğu bir bölüm okursanız, geri döndüğünüzde ortak dersler haricinde Türkiye’nin mevzuatına uygun dersleri almanız istenecektir.
Öğrenciler için denklik önemli ise ve Türkiye’de sınava girmek istemiyorlarsa; öğrencilerin CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities, Times Higher Education World University Ranking, University Ranking by Academic Performance, OS World University Ranking gibi YÖK’ün de onayladığı, üniversite sıralamalarında ilk 1,000’de olan üniversitelerde eğitim alabilir, devamında YÖK’e denklik için başvuru yapabilirler.
YÖK Litvanya Üniversiteleri Denklik Şartları
Öğrenciler için denklik önemli ise ve ilk 1,000’de bulunan üniversitelerde eğitim almayacaklarsa denklik başvuruları için bazı kriterler vardır.
1 – TIP okumak isteyen öğrenciler, 1. Sınıfa başlayacağı yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavına girip kendi alanlarında ilk 40 bin içinde yer almaları gerekmektedir.
2 – Hukuk okumak isteyen öğrenciler, 1. Sınıfa başlayacağı yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavına girip kendi alanlarında ilk 150 bin içinde yer almaları gerekmektedir.
3 – Mimarlık okumak isteyen öğrenciler, 1. Sınıfa başlayacağı yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavına girip kendi alanlarında ilk 200 bin içinde yer almaları gerekmektedir.
4 – Mühendislik okumak isteyen öğrenciler, 1. Sınıfa başlayacağı yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavına girip kendi alanlarında ilk 240 bin içinde yer almaları gerekmektedir.
Farklı bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler, 1. Sınıfa başlayacakları yıl, ÖSYM tarafından yapılmış olan sınava girip, Türkiye’de yükseköğrenim kurumlarında programa yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı ve almalıdır.
Bologna süreci ile birlikte yaratılmaya çalışılan Avrupa Yükseköğrenim Alanı sayesinde öğrenciler artık Avrupa’da ve Ukrayna, Rusya gibi ülkelerde eğitim almak isteyen öğrencilerin önü açılmıştır. Özellikle Macaristan, Polonya, Slovenya, Litvanya gibi ERASMUS programı ile devamlı öğrencilerimizin ziyaret ettiği ülkelerde denklik problemleri çok daha az yaşanmaya başlamıştır.
NOT: Bu sayfada yer alan bilgiler % 100 net, kesin bilgiler değildir. En doğru ve eksiksiz bilgi için YÖK ile irtibata geçiniz. http://www.yok.gov.tr/web/denklikbirimi