Yüksek refah seviyesi, öğrencilere sunduğu geniş sosyal haklar, ekonomik yaşam masrafları ve dil okulu ücretleri ile Kanada; yabancı dil eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerdendir.
Kanada
Resmi Adı | Kanada |
Başkent | Ottawa |
En Büyük Şehir | Toronto |
Resmi Dil | İngilizce, Fransızca |
Para Birimi | Kanada Doları (CAD) |
Konumu | Kanada, Kuzey Amerika’da bulunan bir ülkedir. |
Kanada, dünyadaki en yüksek göç oranına sahip ülkedir. Bu yüzden çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Kanada’da çok sayıda yabancı dile maruz kalabilirsiniz. Yabancı öğrenciler genellikler Fransızca ve İngilizce dil eğitimi almak için Kanada’yı tercih etmektedir. İngilizce öğrenmek isteyen öğrenciler tercihlerini özellikler Toronto ve Vancouver şehirlerinden yana kullanırken; Fransızca öğrenmek isteyen öğrencilerin tercihi Ottawa ve Montreal olmaktadır.
OECD 2012 raporuna göre Kanada, dünyanın en eğitimli ülkesi olarak belirlenmiştir. BM İnsani Kalkınma Endeksine göre ise, 4. sıradaki yerini korumaktadır.
İlgili içerik: Kanada Dil Okulları
![](https://gedu.com.tr/wp-content/uploads/2021/10/kanada-2-1.png)
Kanada Work and Study Programı Nedir?
Kanada Work and Study programı ile, profesyonel yetkinlik kazanabileceğiniz sertifika ve diploma programlarına katılabilirsiniz. Bu programlar kapsamında, eğitim süreniz boyunca yasal olarak çalışma hakkı kazanırsınız. Eğitiminiz boyunca çalışma hakkınız yarı zamanlı, yani haftada 20 saat olacaktır. Katılacağınız program kapsamında bazı programlar, öğrenciye program sonrasında staj ayarlamaktadır. Öğrenci, staj yaptığı süre içerisinde tam zamanlı olarak, yani haftada 40 saat yasal bir şekilde çalışıp para kazanabilir.
Kanada Co-op Programı Nedir?
![](https://gedu.com.tr/wp-content/uploads/2020/06/kanada_co_op_program.jpg)
Bu program yalnızca Kanada kolejlerinde sunulmaktadır. Alacağınız profesyonel sertifika programı sonrasında, sizi eğitim aldığınız alanda staja yerleştirerek tecrübe kazanmanız amaçlanmaktadır. Stajlar genellikle maaşlı olmaktadır fakat ücretsiz bir staja yerleştirilme ihtimaliniz de her zaman bulunur. Bu tarz programlar, hizmet sektörüne yönelik programlardır. Turizm, işletme, pazarlama gibi alanlarda oldukça fazla seçenek bulabileceğiniz Co-op programlarında; mühendislik, psikoloji ve sağlık gibi alanlarda programlar bulmanız zordur.
Program sonrasında alacağınız diploma ile Kanada’da 3 sene daha çalışıp yaşayabilirsiniz. 3 sene sonrasında ise süresiz, yani kalıcı oturum izni başvurusu yapmaya hak kazanırsınız. Bu programın en büyük avantajı, bahsettiğimiz bu süre zarfında yasal olarak çalışma izninizin olması. Yani eğitim alırken aynı zamanda çalışabilir ve yaşam masraflarınızı karşılayabilirsiniz.
Kanada Work and Study Başvuru Şartları Neler?
- IELTS 4.5 ya da TOEFL IBT 50 İngilizce dil seviyesi skoru,
- Lise veya Ön lisans/ lisans diploması,
- Özgeçmiş ve niyet mektubu,
- Okul ile yapılacak mülakatı gerçekleştirme,
- 18 yaş ve üzerinde olmak
Program Süresi ve Çalışma Hakkı
Program sürenizi, başvuru yapacağınız programın türü belirler. Öğrenciler, resmi olarak katılmış oldukları program süresinin en fazla %50’si kadar staj yapabilirler.
Work and Study programlarında en az 6 aylık sertifika programları varken; 2 senelik diploma veya 3 senelik ileri diploma programları da bulunmaktadır. 6 ay ve 1 senelik programlar, genellikle özel kolejler tarafından hazırlanır. Devlet kolejlerindeyse; 1 senelik sertifika ve 2 senelik diploma programları bulunur. Co-op programlarda, genellikle programınızın son 6 ayında bir staja yerleştirilirsiniz.
Özetleyecek olursak; 1 senelik bir programın ilk 6 ayında sertifika programına katılırsınız ve haftada 20 saat çalışabilirsiniz. Geriye kalan 6 ayda ise, bir staja yerleştirilir ve tam zamanlı olarak haftada 40 saat çalışabilirsiniz.
Ne Kadar Kazanabilirim?
Kanada Hükümeti’nin öğrencilere çalışma hakkı sunmasının nedeni, masraflarını karşılayabilecek kadar para kazanmalarında destek olmaktır. Bu nedenle çalışma saatleriniz, yaşam masraflarınızı minimum düzeyde karşılayabileceğiniz şekilde ayarlanmıştır.
Kazanabileceğiniz saatlik ücretler, bulunduğunuz eyalete göre değişiklik göstermektedir. Toronto gibi gelişmiş şehirlerin bulunduğu ve yaşam masrafları daha fazla olan Ontario Eyaleti’nde saatlik ücret asgari 14,25 Kanada Doları’dır. Yaşam masrafları daha az olan Manitoba Eyaleti’nde ise saatlik ücret asgari 11,95 Kanada Doları’dır.
Her sene güncellenen bilgilere ulaşmak için tıklayın.
![](https://gedu.com.tr/wp-content/uploads/2021/10/kanada.png)
Ne Tür İşlerde Çalışabilirim?
Program kapsamında eğitim alırken, haftada 20 saat yasal çalışma izniniz olduğu için sertifikanız Kanada’da geçerli olduğu sürece her türlü işte çalışabilirsiniz. Fakat geçerli bir diplomanız veya profesyonelliğiniz yoksa; genellikle ilk senenizde profesyonellik gerektirmeyen (temizlik, garsonluk, kasiyerlik, vb.) işlerde çalışarak masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Staj yerleştirmeniz ise eğitim aldığınız alan üzerine yapılmaktadır.
Kanada Work and Study Fiyatları
Program fiyatları; programın süresine, hangi alanda olduğuna ve hangi kolejde olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Özel kolejlerin sunduğu 6 aylık programlar 5-6 bin Kanada Doları’ndan başlarken; devlet kolejlerinde programlar yıllık 12-25 bin Kanada Doları arasındadır.
Kanada Work and Study Öğrenci Vizesi
![](https://gedu.com.tr/wp-content/uploads/2021/10/kanada-3.png)
Programa başvuru yaptığınızda ve okuldan kabul belgenizi aldıktan sonraki aşamanız; Kanada öğrenci vizesi başvurunuzu yapmak olacak. Özellikle son yıllarda Türk öğrenciler tarafından vize alabilmenin oldukça zorlayıcı bir süreç olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Okul kabulünüz vize almanızı garantilemediği için, başvuru evraklarınızı hazırlarken profesyonel yardım almanızı şiddetle öneriyoruz. Bu noktada GEDU Yurtdışı Eğitim olarak öğrencilerimize ücretsiz vize başvuru danışmanlığı yaptığımızı hatırlatırız.
Kanada Work and Study Danışmanlığı
Bütün bu sürece nereden başlamam gerekiyor dediğinizi duyar gibiyiz. GEDU Yurtdışı Eğitim olarak, uzun yıllar içerisinde kazandığımız tecrübemiz ve yurtdışı deneyimli danışmanlarımız ile, yurtdışında dil eğitimi almak isteyen öğrencilerimizin süreçleriyle yakından ilgilenmekteyiz.
Work and Study Kanada programı kapsamında, ücretsiz okul ve vize başvuru danışmanlığı yapmaktayız. Süreç içerisindeki öğrencilerimizin tüm işlemleriyle yakından ilgileniyor; Kanada’ya gitmeden önce ve gittikten sonra yaşayabilecekleri tüm sorunları önlemek için onlara yardımcı oluyoruz. Yani tek yapmanız gereken, danışmanlarımızla iletişime geçmek!
Dil Okulları Online Başvuru Formu
Sık Sorulan Sorular
Kanada devlet koleji ve özel kolej arasındaki farklar nelerdir?
Aralarındaki farklar; sundukları programlar, fiyatları ve çalışma iznidir. Özel kolejler; 6 ay gibi daha kısa süreli ve daha ekonomik programlar sunar. Devlet kolejleri ise; en az 1 senelik programlar sunar ve ücretleri özel kolejlere göre daha pahalıdır. Devlet kolejlerinde 2 senelik bir diploma programını bitirdikten sonra, 3 sene daha çalışma hakkı kazanırsınız. Özel kolejlerde ise böyle bir durum yoktur.
Kanada Work and Study programı için gerekli İngilizce seviyesi nedir?
Programa başvuru yapabilmeniz için, belirli bir düzeyde İngilizce bilginiz olması gerekiyor. Bunun nedeni; katılacağınız programların belli bir alana yönelik profesyonellik gerektiren kurslar olması. Katıldığınız dersleri anlayabilmeniz için yeterli seviyede İngilizce konuşabilmelisiniz.
Gerekli İngilizce seviyesi bazı programlar için en az 4.5 IELTS puanı veya dengi bir seviyede olmalıdır. Diploma programları ise sizden 6.5 IELTS puanı veya dengi bir seviyede İngilizce bilgisi isteyebilir.
Eğer yeterli seviyede İngilizceniz yoksa; kolejlerin Pathway programlarına katılabilirsiniz. Böylece; alacağınız İngilizce hazırlık eğitimi sonrasında sertifika veya diploma programınıza katılabilirsiniz.