Niyet mektubu, bir diğer ismiyle motivasyon mektubu; iş veya üniversite başvurusu yaparken kurumlara neden en iyi aday olduğunuzu anlattığınız bir yazıdır. Bu mektup ile hedeflediğiniz iş veya üniversite için yeterliliğinizi ve amacınızı ortaya koyarsınız. Niyet mektubu kısaca; kendinizden bahsettiğiniz ve genel olarak da “niyet ve motivasyonunuzu” belirttiğiniz bir yazı türüdür. Bu yazıda birlikte “iyi bir niyet mektubu nasıl yazılır?” sorusunu cevaplayacağız.
Motivasyon kelimesi; “motivation” kelimesinden gelmektedir ve Türkçe’de “niyet” kelimesiyle aynı anlamdadır. Dolayısıyla motivasyon mektubunu yazarken amaç; sizin işe veya başvurulan üniversiteye ve bölümüne ne denli istekli olduğunuzu belirtmektir. Kısaca başvurduğunuz iş pozisyonu veya üniversite ve bölümü için ne kadar isteklisiniz?
Niyet mektubu, bir özgeçmiş (CV) veya transkript belgesi değildir. Özgeçmişinizde, o ana kadar kazanmış olduğunuz akademik ve iş deneyimlerinize odaklanırsınız. Transkriptiniz ise akademik başarılarınız hakkında kuruma bilgi sunar. Bu noktada niyet mektubunuz; kendinizi, isteğinizi, motivasyonunuzu, başarılarınızı ve kariyer/akademik hedeflerinizi kendi ağzınızdan ifade edebilmenin en faydalı yoludur. Zaten iş veya üniversite başvurusu yaparken, bahsettiğimiz bu üç belge de sizden talep edilir.
Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?
Niyet mektubu, pek çok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden bu mektubu hazırlarken, başvuru yapacağınız programın ne olduğu oldukça önemli bir kriter olmaktadır.
- Niyet mektubunuzu yazmaya başlarken, çok uzun olmayacak şekilde kendinizden bahsedebilirsiniz.
- Mektubunuz, olabildiğince kısa ve öz olmalıdır.
- Niyet mektubunuz size ve başvurduğunuz kuruma özel olmalıdır.
- Sizi tercih etmelerini sağlamak için bu programa olan uygunluklarınızdan bahsetmelisiniz.
- Mektubunuzda, deneyimlerinizden ve geleceğiniz için belirlediğiniz hedeflerinizden bahsetmelisiniz.
Unutmayın ki, iyi bir niyet mektubu hazırlamadığınız durumda; yüksek notlar içeren transkript belgeniz veya oldukça dolu bir özgeçmişiniz olması bir anlam ifade etmeyecektir.
Aşağıda, üniversite başvurusu için Niyet Mektubunuzu nasıl hazırlayacağınız, içeriğinin ne olacağı, hangi formalitelere uymanız ve özellikle nelere dikkat etmeniz gerektiğini 11 adımda anlatacağız.
11 Adımda Niyet Mektubu Yazmak
Niyet Mektubu Giriş Bölümü
1. Gönderici
Bu bölümde adınızı ve tam adresinizi belirtmeniz önemlidir. Motivasyon mektubunda telefon numaranızı ve e-posta adresinizi belirtmek sizin tercihinizdir. Bu iki bilgi, özgeçmişinizde (CV) zaten yer almaktadır.
2. Alıcı
Bu bölüm için belirtmeniz gereken adres ve irtibat kişisi, genelde başvurduğunuz üniversitenin web sitesinde yer almaktadır.
3. Yer ve Tarih
Tarih, alıcının adresi ile konu satırı arasında ve sağa hizalı olmalıdır. Yer yazılabilir, ancak olması gerekmez.
Örnek: Istanbul, 03/05/2022 veya Istanbul, 03/05/22 veya sadece 03/05/2022
4. Konu ve İlgili Kişi
Buradaki “Konu” kısmı, her motivasyon mektubunda bulunmaz. Genelde Almanya için yapılan başvurularda sık sık görülür. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz “konu” bölümünde, italik veya kalınharflerle konunun gerçekte ne hakkında olduğunu yazın.
Örnek:
- Berlin Teknik Üniversitesindeki Master Eğitimi için Motivasyon Yazısı
- Bremen Üniversitesi Lisans Başvurusu
Doğru irtibat kişisini, genellikle başvurduğunuz üniversitenin web sitesinde bulabilirsiniz. Selamlama şu şekildedir:
- Sayın Bay [SOYİSİM] veya Sayın Bayan [SOYİSİM],
- Türkçe’de Sayın [İSİM] Bey veya Sayın [İSİM] Hanım
NOT: Virgül, ardından boş bir satır ve küçük harfle devam etmeyi unutmayın!
Niyet Mektubu Ana Kısım
5. Üniversiteyi ve Bölüme Başvuru Amacınızı Belirtme
İlk cümlenize başvurduğunuz ünivesiteyi ve bölümü belirterek başlayabilirsiniz. İlk cümleniz şöyle görünebilir;
Sayın Yetkili,
Bu mektubu Hamburg Üniversitesi Fizik bölümünde, yüksek lisans programına başvuru yapmak amacıyla yazıyorum.
6. Neden Bu Bölüm veya Üniversite?
Burada, bu üniversite veya bölümle neden ilgilendiğinizi gerekçelendirmelisiniz. Örneğin; içerik odaklılık, ileri eğitim fırsatları, iş piyasasındaki fırsatlar, vb.
İşte bazı örnek cümleler:
- “Heidelberg Üniversitesine başvurmamın temel 2 önemli sebebi vardır. Birincisi; Heidelberg Üniversitesinin yenilebilir enerji kaynakları üzerine yaptığı projeleri yıllardır takip etmekteyim. Özellikle …”
- “Bonn Üniversitesinde İşletme bölümünde okumak istememin birçok sebebi vardır. Bunların başında gelen gerekçe; Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde, kariyerim için düşündüğüm pek çok fırsat bulunmaktadır…”
7. Neden Sen?
Girişin amacı okuyucunun dikkatini çekmektir. Bu paragrafta kendinizi tanıtıyorsunuz. Bu bölümde, üniversiteye ve kursa olan ilginizi ifade edin. Örneğin;
- “Şu anda İstanbul Erkek Lisesinde 12. sınıfa gidiyorum ve Mayıs 2022’de orta okuldan mezun olacağım. Okuldaki sayısal derslerdeki başarım ve dahil olduğum birçok projeden dolayı eğitimimi Bremen Üniversitesi Kimya Mühendisliği alanında devam ettirmek istiyorum. Bu programın ileriki yıllarda planladığım akademik hedefimlerime önemli bir katkıda bulunacağını düşünüyorum.”
Ayrıca bu bölümde, özgeçmişinizde de belirttiğiniz birkaç ilgi alanınız veya yeteneklerinizden de bahsedebilirsiniz. Örneğin;
- Almanca ve İngilizce’nin yanı sıra ekonomi de en sevdiğim derslerden birisidir.
- 3 yıldır okulda Bilgisayar Kulübündeyim. Özellikle C++’da programlama yapmaktan ve PowerPoint’te sunum yapmaktan hoşlanıyorum.
- İnsanlarla uğraşmak bana büyük zevk veriyor. Okulda 2021’de Sivil Dayanışma Topluluğunda görev yaptım. Toplulukta görev almak bana büyük sorumluluk ve özgüven kattı.
- Türkiye genelinde birçok resim yarışmasına katıldım. Okulda, bölgede ve birkaç projede derecelerim bulunmaktadır.
Yine bu bölümde, güçlü yönlerinizi de belirtmelisiniz.
İPUCU: Tüm güçlü yönlerinizi değil, en iyi olduğuna inandığınız 2 veya 3 tanesini kullanın. Ayrıca okuldan veya boş zamanlarınızda ilgilendiğiniz hobilerinizden bahsedin.
- Analitik becerilerim matematik dersinde doğru çözümü hızlı bir şekilde bulmama yardımcı oluyor.
- Kimya en sevdiğim derslerden biridir. Deneylerin başarılı olması için çok dikkatli ve hassas çalışmanız gerekiyor.
8. Neden Bu Üniversite?
Burada, başvurduğunuz üniversitenin size neden uygun olduğunu açıklamalısınız. Üniversitenin web sitesinde, bölüm tanıtımında veya üniversitenin başarıları hakkında araştırmanızda ilginç bir şey buldunuz mu? O zaman bunu yazınızda mutlaka belirtin.
- “Hacettepe Üniversitesinde son senemde seçmeli derslerimi enerji alanında aldım. Özellikle yenilebilir ve alternatif enerji kaynakları üzerine yoğunlaştım………… Bu nedenle eğitimime Osnabrück Üniversitesinde devam etmek istiyorum. Uzun vadeli hedefim, enerji kaynakları üzerine……”
Niyet Mektubu Son Kısım
9. Kapanış Kısmı
Son paragrafta,son bilgilere yer vermeniz ve son bir cümlede de motivasyonunuzun altını çizmeniz önemlidir. Başvuru sürecinde belirtilmişse, görüşmeye veya ön mülakata istekli olduğunuzu da belirtmelisiniz. Örneğin;
- Goethe Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü, Yapay Zeka Yüksek Lisans programına bilinçli bir şekilde, yüksek bir motivasyonla başvuruyorum. Bu fırsatı yakalayabilirsem yazılım sektöründe yapay zekanın geliştirilmesinde birçok alanda katkı sağlayacağımı düşünüyorum.
- Önümüzdeki dönem çalışmalarıma başlamak için çok motive oldum. Sizden gelecek olumlu geri bildirimler için sabırsızlanıyorum. Herhangi bir sorunuz varsa, her zaman yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
10. ve 11. Veda Kısmı
Son olarak (10) “Saygılarımla” deyin. (Bundan sonra virgül yok!)
Mavi veya siyah tükenmez kalemle (11) imzanızı atın. (Bu kısım da şart değil; tam isminizi ve soy isminizi yazmanız yeterli olur.)
Niyet Mektubu Örneği

Niyet Mektubu Hazırlayacak Kişiler için Tavsiyeler
Şimdi son olarak niyet mektubu hazırlayacak kişiler için birkaç tavsiyede bulunalım;
- Başvuracağınız programı ve kurumu, ilgili kurumun web sitesinden dikkatlice araştırmalısınız.
- Kurumun istediği belgeleri ve mektubunuzda cevaplamanızı beklediği soruları listelemelisiniz.
- Hangi beceri ve deneyimlerinizin, motivasyon mektubunuzda etkileyici olduğuna karar vermelisiniz.
- Yazınızın üniversiteye ve size özel olmasına dikkat etmelisiniz.
- Akademik bir dil kullanmaya özen gösterirken, aynı zamanda karmaşık cümleler kullanmaktan da kaçınmalısınız.
- Niyet mektubunun resmi bir belge olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden yazınızda günlük ve esprili ve dil kullanmamalısınız.
- Yazınızda noktalama ve imla hataları yapmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
- Kendinizle ilgili gereksiz bilgi vermemelisiniz.
- Mektubunuzu yazmadan önce örnekleri incelemelisiniz.
- Yazınızı bitirdikten sonra mutlaka kontrol etmelisiniz.
Niyet Mektubu ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Niyet mektubu hangi programlar için yazılır?
Motivasyon (niyet) mektubunun pek çok farklı türü vardır. Bu yüzden mektubun hazırlanması noktasında dikkat edilecek unsurlar değişiklik gösterebilmektedir. Çoğunlukla başvuran adaylardan niyet mektubu isteyen programlar şu şekildedir;
- İş başvuruları
- Üniversite başvuruları
- Yüksek lisans başvuruları
- Doktora başvuruları
- Değişim programları
- Staj başvuruları
- Yurtdışı projeleri
- Ausbildung programı
Niyet mektubu yazarken nelere dikkat etmeliyim?
- Mektubunuzu anlaşılır ve profesyonel bir dille yazmalısınız.
- Gereksiz bilgi vermekten kaçınmalısınız.
- Çok uzun bir mektup yazmamalısınız.
- Kendinizi özgün bir şekilde ifade etmelisiniz.
- Yazım ve noktalama kurallarına dikkat etmelisiniz.
- Başarılarınızdan bahsetmekten kaçınmamalısınız.