Eğitim danışmanı olarak; trendlerin çok hızlı değiştiği günümüzde üniversitede bölüm seçimi yapacak genç arkadaşlarımızın takip edip değerlendirmesi ve ona göre karar vermesi gereken konulardan belkide en önemlisi Geleceğin Trendleri neler? Her geçen gün sosyal medya yöneticiliği, veri dedektifi, siber güvenlik uzmanı gibi yeni meslek grupları ortaya çıkmakta peki bir üniversite öğrencisinin ortalama eğitim süresinin 4 yıl olduğunu düşünürsek günümüze göre bölüm seçimi yapan öğrenciler 4 yıl sonra mezun olduklarında neyle karşılaşacaklar.
Mezuniyet sonrası kolay iş bulabilmeniz ve iyi bir kariyere sahip olmanız tabi ki seçtiğiniz meslekle ilgili ve mesleğiniz geleceğin trendlerine ne kadar uygunsa isteklerinize ulaşmanızda o kadar kolay oluyor.
Peki lafı daha fazla uzatmadan sormak gerekirse;
Geleceğin trendleri neler?
Yapay Zeka
Son zamanlarda en çok konuşulan alanlardan biri YZ (yapay zeka). Dünyanın gündemine oturmayı başaran yapay zeka kavramı birçok bilim insanları, teknoloji uzmanları, tarihçiler ve fütüristler tarafından çok tehlikeli bir teknolojik gelişme olduğu düşünülse de belkide insan oğlunun son icadı olacak.
Dijitalleşme
Hemem hemen her işimizi halledeip ihtiyaçlarımızı karşılayan dijital platformlar hayatımızın vazgeçilmezi haline dönüşmeye başladı. Dijital dünyanın biz insanlara sunduğu avantajlar her geçen gün genişliyor.
Blockchain
Şifrelenme kullanılarak güvenli bir şekilde birbirine bağlanan ve takip edilebilir sistemler yani blok zinciri. Bugünlerde Bitcoin ve Etherium gibi dijital para birimleriyle de çokça duyduğunuz blok zinciri bankalar tarafından para transferinde kullanılmaya başlayıp akademik alanda da birçok çalışma konusu olmayı başarmış durumda.
Topraksız Tarım
Hızla büyüyen dünya nüfusu, beslenmek için gereken besin talebinin artması ve ileride artan nüfusa yeterli olacak tarım alanlarının kalmayacak olması gibi çok büyük soru işaretleri bir anda ortadan kalkıverdi. Nasıl mı? Topraksız tarım, evet çok aşina olmadığınız bir kavram olsa da topraksız tarım ile elde edilen ürün miktarı ve bu alanda yapılan çalışmalar her geçen gün artmakta.
Elektrikli Araçlar
Hedef 2050 yılına kadar içten yanmalı benzin ve mazot kullanan arabalardan kurtularak doğa dostu elektrikli arabalara geçiş yapmak. Bu alanda yapılan özellikle batarya çalışmaları hızını her geçen gün artırıyor.
Endüstri 4.0 Robotik Üretim
Evet üretim artık robotlaşıyor. Dijital fabrikalar kuruyoruz, otomasyon ve optimizasyon her geçen gün gelişimini sürdürerek daha da önemli hale geliyor.
Biyo Teknoloji
Özellikle gıda ve sağlık sektöründe her geçen gün çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda her gün farklı bir bilgi ve bu bilgilerin önünü açtığı yeni keşifler karşımıza çıkıyor.
Platformlar
Sosyal ağların hayatımıza etkisinden bahsetmemize gerek yok tabiki. instagram, facebook vb. sosyal medya titanları; Amazon ve Alibaba gibi online alışveriş sitesi devleri , Uber, Airbnb gibi günlük hayatı kolaylaştırıcı uygulamalar hayatımızın her yerinde. Ve her geçen gün bu platformlara bir yenisi ekleniyor.
Arındırılmış Sanal Gerçeklik
Adında anlayabileceğiniz gibi gerçekle sanal ortamı neredeyse ayırt edemeyecek düzeye gelinen noktaya çok az kaldı diyebilir. Eğlence, eğitim ve daha birçok alanda kullanılan sanal gerçeklik her geçen gün gerçekliğe bir adım daha yaklaşıyor.
Nesnelerin Interneti
Kendi kendine sipariş veren buz dolapları, akıllı kol saatleri, cep telefonları, akıllı evler, akıllı otomobiler ve daha birçoğu çoktan hayatımıza girmiş durumda. Bu durumun nerelere gidebileceğini tahmin etmek tabi ki çok ama çok zor.
Enerji ve Depolanması
Hayatın olmazsa olması enerji. Günün her anında kullandığımız, yaşam ve üretim için hayati önem taşıyan enerji ihtiyacı her geçen gün artmakta. Artan enerji ihtiyacı içinde her gün yeni çözümler bulunmakta. Özellikle güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal gibi alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve üretilen enerjinin depolanabilmesi ile ilgili binlerce çalışma yapılmaktadır.
Not: Yazımız Populer Science dergisi makalesi referans alınarak hazırlanmıştır.