Uluslararası alanda profesyonel bir şekilde iş tecrübesi kazanmak, günümüz iş hayatında fazlasıyla önemli bir hale gelmiştir. Yurtdışında staj veya iş tecrübesi kazandıktan sonra ülkenize geri döndüğünüzde, şüphesiz ki daha parlak bir kariyeriniz olacaktır. Amerika’da staj programı ile profesyonel anlamda iş tecrübesi kazanmak, CV’nize ve kariyerinize büyük bir artı kazandıracaktır. Maaşlı staj programı ile program süresince para kazanıp yaşam masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Amerika’da yaşamak, farklı bir kültür tanımak, uluslararası bir ortamda çalışmış olmak gibi noktalarda kendinizi geliştirmiş olacaksınız.
Amerika’da Staj Programı Nedir?
Amerika’da staj programı; Amerika’da genellikle 12 ay boyunca çalışarak tecrübe kazanacağınız, alanınızda uzmanlaşacağınız ve bunları yaparken para kazanacağınız bir programdır. Amerika J1 vizesi ile katılacağınız bu program, eğitimini almış olduğunuz alan üzerine staj yaparak kendinizi uzmanlaştırmanızı hedefleyen bir kültürel değişim programıdır. Bu program ile üst düzey restoranlarda, otellerde ve diğer çeşitli kurumsal firmalarda çalışma imkanınız olacaktır.
Amerikan Hükümeti tarafından bu program; “Ziyaretçinin yapacağı kariyer alanında gelişmiş bir eğitim programına tabi tutulması ve ona Amerikan tekniklerinin, metotlarının ve ustalıklarının öğretilmesi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Amerika’da Aşçılık Stajı Nasıl Yaparım?

Türkiye’de aşçılık alanında eğitim aldıysanız ve eğitim programından yeni mezun olmuşsanız, Amerika’da aşçılık stajı programına katılabilirsiniz. Böylece, Amerika’daki zincir oteller ve restoranlarda maaşlı staj yaparak tecrübenizi artırırsınız ve bunu yaparken de para kazanabilirsiniz.
Amerika’da Aşçılık Stajında Çalışabileceğiniz Pozisyonlar
- Pastry Chef
- Executive Chef
- Sous Chef
- Instructor in Culinary Arts
- Chef/Manager for Private Estate
- Catering Chef
- Corporate Research and Development
- Food Stylist
- Professional Food Writer/Journalist
Not: Culinary and Restaurant Management programında staj süresi maksimum 12 aydır. Bu program daha çok yönetim yetenekleri üzerine olduğu için Business Management olarak da adlandırılabilir.
Amerika’da Turizm ve Otelcilik Stajı Nasıl Yaparım?

Eğitiminizi turizm ve otelcilik alanında aldıysanız ve yeni mezunsanız, Amerika’da turizm otelcilik stajı yapabilirsiniz. Bu program kapsamında, Amerika’nın ve Dünya’nın önde gelen zincir ve ünlü otellerinde staj yapma imkanına sahip olmuş olursunuz. Ayrıca staj yaparken elde edeceğiniz gelir ile masraflarınızı karşılayabilirsiniz.
Amerika’da Turizm ve Otelcilik Stajı Yapabileceğiniz Pozisyonlar
- Tourism Promotion Operations
- Tourism and Travel Services Management
- Hospitality and Recreation Marketing
- Operations
- Hospitality Administration/Management
Not: Hospitality and Management programlarında staj süresi maksimum 12 aydır. Training bölümü maksimum 3 ay olmalıdır. 6 ay ve üzeri programlarda DS-7002 formu alabilmek için 3 bölümden oluşan programlarda bu zorunludur.Amerika’da Nasıl İşletme veya Pazarlama Stajı Yaparım?
Amerika’da İşletme ve Pazarlama Stajı Nasıl Yaparım

İşletme Stajı
İşletme, pazarlama, ticaret, uluslararası ilişkiler, lojistik, vb. alanlarda eğitim aldıysanız ve yeni mezunsanız, Amerika’da işletme ve pazarlama stajı programına katılabilirsiniz. Böylece, uluslararası bir firmada tecrübe edinerek CV’nizi geliştirirken, aynı zamanda program süresince maaşlı çalışarak para kazanabilirsiniz.
Amerika’da İşletme ve Pazarlama Stajı Yapabileceğiniz Alanlar
- Business Administration
- Banking and Financial Support Services
- Accounting
- Management/Operations
- Marketing
- Customer Service Management
- Electronic
- Commerce
- Finance and Financial Management Services
- Human Resources
- Management
- International Business/Trade/Commerce
- Information Systems
- Operations
- Sales
- Distribution
- Marketing
- Transportation/Transportation
- Management
Amerika’da Staj Yapmak için Başvuru Şartları
- Üniversite öğrencisi olmak veya mezuniyetten sonra 1 sene içerisinde programa başlamış olmak, aranan ilk şarttır. Eğer mezuniyetinizin üzerinden 1 seneden fazla süre geçtiyse Trainee Programına başvuru yapabilirsiniz.
- Staj yapacağınız işletmede iletişim kurabilecek düzeyde; orta seviye ve üzerinde İngilizce konuşabiliyor olmak.
- Staj yapmak istediğiniz alanda eğitim almış olmak.
Global anlamda iş tecrübesi kazanmak ve bu tecrübeden aktif olarak yararlanmak isteyen yurtdışında staj adaylarının, yukarıdaki şartları sağladıktan sonra bizimle iletişime geçip kendilerine uygun staj seçeneklerini belirlemeleri gerekmektedir. Uygun pozisyonlar belirlendikten sonra işverenle mülakat ve vize aşamaları olduğu için ne kadar erken hareket edilirse o kadar sağlıklı sonuçlar elde edilecektir.
Amerika’da Staj Programı Süreci
İlk olarak, tecrübeli danışmanlarımızla sürecinizi başlatmak üzere bizimle iletişime geçmelisiniz. Koşullarınız program için uygun bulunursa, süreciniz başlatılacaktır. Süreciniz şu şekilde ilerleyecektir:
- Etkili bir CV hazırlanması
- Adaylara iş seçeneklerinin sunulması
- Katılımcının sponsor ve işveren ile mülakatının ayarlanması ve mülakat öncesinde yapılacak oryantasyonun planlanması
- İşe yerleştirme
- J1 vize başvurusu için gerekli olan DS-2019 ve DS7002 Training Plan formlarının Amerika’dan getirtilmesi
- Vize başvurusu için oryantasyon
- J1 vize mülakatı
- Amerika seyahati öncesi oryantasyon
- Uçak bileti ayarlanması
- Konaklama organizasyonu
- Sosyal güvenlik kartı başvurusu
- Program hakkında DS Sponsoru yetkililerinin yapacağı oryantasyon programı
Amerika’da Staj Programı Ne Kadar Sürer?
Amerika’da Staj (Internship) programının süresi; ilk etapta minimum 3 ay, maksimum 12 ay olmaktadır. J1 vizesi ile başvuru yaptığınız programınızın bitiş tarihini, vize başvurunuzu yaptığınız esnada belirtmeniz gerekmektedir.
Programınızın süresi bitmeden önce Amerika’dayken, tekrar başvuru yaparak programınızı ve vizenizin süresini uzatabilirsiniz. Fakat bu, her koşulda yapılabilen bir uygulama değildir. Program süresini uzatmak isteyen katılımcıların, bu isteğini haklı gösterecek nedenlerinin olması gerekmektedir. Bu gerekçeleri örneklendirirsek;
- Program süresini uzatma işleminden sonra çalışılacak yerin, daha önce çalışılan iş yeri olması ve sigortanın istenen süre boyunca uzatılması
- Uzatma işleminden sonra toplam program süresinin 18 ayı geçmemesi
- Program kapsamında planlanan niteliklerin tamamlanabilmesi için daha fazla zaman gerektiğinin kanıtlanabilmesi
Amerika’da Staj Programına Katılabilmek için Gerekli Evraklar
- Mezuniyet diploması
- Transkript
- CV
- İyi niyet mektubu
- Pasaport (en az 2 yıllık)
- Vize başvurusu için DS-2019 ve DS7002 Training Plan formları
* Tüm evraklarınız İngilizce olmalıdır.
* Danışmanlarımız, CV ve iyi niyet mektupları için sizlere örnekler ileterek yardımcı olacaktır.
Amerika’da Staj Program Ücreti Ne Kadar
Program için ödemeniz gereken ücret, pek çok nedene bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Katılacağınız programın süresi
- Programa kayıt olduğunuz tarih
- Program ücretini taksitli ödeme seçeneği bulunduğu için, tercih ettiğiniz seçeneğe göre ücret değişmektedir.
- Sağlık sigortası (Amerika’da bulunduğunuz süre boyunca geçerli olacak bir sağlık sigortanız olmak zorundadır.)
Amerika’da Staj Vize Başvurusu
Program sürecinizde bir pozisyona yerleştiyseniz ve Amerika’da çalışabilmeniz için gerekli olan DS-2019 formunuzu aldıysanız; geriye, gitmeden önceki son aşama olarak Amerika vize başvurunuzu yapmak kalıyor. Amerika’da staj yapmak için almanız gereken J1 vizesi başvurunuzda, öncelikle konsolosluktan yüz yüze mülakatınız için vize randevunuz alınacak. Belirlenen tarihteki randevunuz için gerekli belgeleri yanınıza alarak Amerikan konsolosluğunda vize mülakatına gireceksiniz. Danışmanlarımız tarafından verilecek olan vize mülakat oryantasyonu, büyük önem taşımaktadır. Görüşmenizde size sorulabilecek sorulara hazırlıklı olmalısınız. Çalışacağınız iş yeri ve pozisyonla ilgili bilgilere, görüşme öncesinde mutlaka gözden geçirmelisiniz. Unutmamalısınız ki; vizeniz onaylanmadığı taktirde programa katılmanız mümkün olmayacaktır.
J1 Sponsor Nedir?
Amerikan hükümetinin katılımcılara yasal olarak çalışma hakkı tanıdığı J1 vizesine başvuru yapabilmeniz için gerekli DS-2019 formunu vermeye yetkili kuruluşlar vardır. Program sponsoru dediğimiz bu kuruluşlar, katılımcının program süresince takibini gerçekleştirir ve katılımcının yaşayabileceği sorunlarda yardımcı olur. Programa katılmak için hükümet tarafından yetkilendirilmiş sponsora başvuru yapıp onay almadan programa katılamazsınız.
Amerika’da Staj DS-2019 Formu Nedir?
Amerika’da Staj Programı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Amerika’da hangi alanlarda staj yapabilirim?
Amerika’da staj programları genellikle; turizm ve otelcilik, aşçılık, gastronomi, işletme, pazarlama, uluslararası ilişkiler gibi programlarda eğitim almış kişilere yöneliktir.
Amerika’da mühendislik stajı yapabilir miyim?
Her ne kadar mühendislik alanında çok fazla iş alanı olsa da, Amerika’daki işverenler mühendislik alanında yurtdışında stajyer tercih etmemektedir. Durum böyle olunca da Amerika’da staj programı kapsamında maalesef mühendisler için bir pozisyon önerememekteyiz.
Amerika’da staj yapmak için öğrenci olmak şart mı?
Programa katılmak için staj yapacağınız alanda eğitim alan bir öğrenci olmanız gerekmektedir. Eğer yeni mezun olmuşsanız; diplomanızda yazan mezuniyet tarihinizin üzerinden 1 sene geçmeden Amerika’da programa başlamış olabilecek durumda olursanız, yine programa katılım sağlayabilirsiniz. Eğer mezuniyetinizin üzerinden 1 seneden fazla bir süre geçtiyse, profesyoneller için staj programı diyebileceğimiz Amerika’da Traniee programına başvuru yapabilirsiniz.
Amerika’da staj programı için nasıl bir CV hazırlamalıyım?
Program başvuru işlemlerinizi başlattıktan sonra, işveren havuzunda size uygun işvereni bulmak adına araştırma yapılır. Profilinize uygun işvereni bulduğunuzda; size ait olan CV, işveren ile paylaşılır. CV’nizi inceledikten sonra işveren, sundukları pozisyona uygun olduğunuzu düşünürse sizinle mülakat yapmak isteyecektir. Bu nedenle, CV’nizi nasıl hazırladığınız ve içeriğini nasıl doldurduğunuz çok önemli bir konudur. Alanında tecrübeli danışmanlarımız, süreciniz içerisinde sizlere CV örnekleri vermekte ve nasıl dolduracağınızla ilgili yardımda bulunmaktadır.
Detaylı bilgi için: Yurtdışı Eğitim için CV Hazırlama
Amerika’da staj programı için iş mülakatı nasıl yapılır?
Sizinle çalışmak isteyen bir işveren bulduğunuzda, ilk yapmak isteyeceği şey sizinle bir online mülakat yapmak olacaktır. Öncelikle CV’nizdeki iş tecrübelerinizin üzerinden konuşmak isteyecek ve edindiğiniz tecrübeler hakkında sorular soracaktır. Sonrasında ise kendi şirketi ve size önereceği pozisyon hakkında bilgi verecektir. Yapacağınız iş mülakatı, sizin pozisyona kabul edilip edilmeyeceğinizi belirleyeceği için, program süreci içerisinde hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle mutlaka mülakat öncesinde danışmanlarımızın vereceği oryantasyona katılmalı ve karşılaşabileceğiniz sorular hakkında fikir sahibi olmalısınız. Ayrıca işvereninizin şirketi ve çalışacağınız pozisyonla ilgili bilgi edinmiş olmanız size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Amerika’da staj yaparken para kazanabilir miyim?
Evet, staj yaparken para kazanabilirsiniz. Amerika’da staj programı kapsamında; ücretli (maaşlı) ve ücretsiz staj olmak üzere 2 farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Çok sayıda katılımcı tabi ki maaşlı staj seçeneğini tercih ederler; staj yapacakları şirket araştırmasını da bu yönde yaparız. Öğrencilerimize işveren firma araştırması yapıp başvuru yapabilecekleri firmalarla ilgili bilgi verirken işverenin pozisyon için ne kadarlık maaş ödemesi yapacağı konusunda bilgi verilmektedir.
Amerika’da staj yaparken ne kadar maaş alırım?
Öğrencilerimizin program hakkında en çok sorduğu sorulardan birisi, ne kadar kazanırım sorusu olmaktadır. Bu sorunun cevabı, birçok nedene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İlk olarak; kazanacağınız ücreti, işvereninizle yapacağınız anlaşma belirler. Ayrıca Amerika’daki maaşlarınız, saatlik ücret üzerinden belirlenmektedir. Kazanabileceğiniz saatlik minimum ücretler ise eyaletlere göre değişmektedir. Örneğin; New York’ta bu rakam saatlik 12,50 USD iken, California’da 13 USD olmaktadır. İş görüşmesi yaptığınız işveren, size saatlik ne kadar ödeme yapacağı ve haftalık olarak ortalama kaç saat çalıştıracağı konularında sizi bilgilendirecektir ve iş sözleşmenizde bu şartları detaylandıracaktır.
Saatlik 15 USD kazanarak haftada en az 35 saat çalıştığınızı düşünürsek; haftalık kazancınız en az 525 USD olacaktır ve bu kazanç, aylık ortalama 2100 USD şeklinde olacaktır. Bu miktar, yaşam masraflarınızı karşılayabilmeniz adına yeterli bir miktardır. Tabi ki hesapladığımız bu rakamlardan daha fazla kazanç elde etme şansınız da vardır. Saatlik ücretiniz 20 USD ve üzerinde olabilir. Ya da haftalık 40 saatten fazla çalışarak daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Amerika’da 40 saat üzerinde (overtime) çalıştığınız her saat için saatlik ücretinizin 1.5 katı kadar gelir elde edersiniz. Bu şartlar altında aylık kazancınız ortalama 4000 USD’yi bulabilir.
Gördüğünüz gibi kazançlar, birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle ne kadar kazanacağınızı, işvereninizin size sunduğu şartlara göre kendiniz hesaplamalısınız.
Amerika’da eyalete göre güncel saatlik ücretlere göz atmak için tıklayın.
Amerika’da Staj Program süresini uzatabilir miyim?
Evet, programınızın süresini uzatabilirsiniz. Bu durum mümkün olsa bile zor bir süreç olabilmektedir. Program süresini uzatmak isteyen katılımcıların, bu isteğini haklı gösterecek nedenlerinin olması gerekmektedir.
Bize ulaşın: Amerika’da Staj Online Başvuru Formu