Amerika’daki staj programları, Internship ve Trainee programlarını kapsar. Bu programlara katılmak için ilk olarak danışmanlık ofisiniz GEDU Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı; sonra gerekirse katılımcısı olduğunuz programın Amerika’daki sponsoru ve son olarak da işvereninizle mülakata girersiniz.
Danışmanlık ofisi ile yaptığınız ilk mülakatın amacı; kendinizi tanıtmak, programa katılım amacınızı belirtmek ve İngilizce iletişim yeterliliğinizi göstermektir. Sponsor ve işverenle yaptığınız mülakatın amacı; katılacağınız programda bulunacağınız pozisyona olan yetkinliğinizi gösterebilmek, iyi bir izlenim oluşturabilmek ve gideceğiniz ülkenin dili ile iyi bir şekilde iletişim kurabildiğinizi göstermektir. Bu bağlamda programa yerleşebilmek için en önemli mülakatı işverenle gerçekleştireceğinizi düşünerek işverenle yapacağınız mülakatın kusursuz geçmesine özen göstermeniz gerekmektedir.
İşveren ile Yapılacak Mülakat
Bu mülakat için dikkat etmeniz gereken teknik konular şunlardır:
- Görüşmenizden önce web kameranızın ve mikrofonunuzun düzgün çalıştığından ve internet bağlantınızın mükemmel olduğundan emin olun.
- Görüşmede sizin ve işverenin dikkatini dağıtacak arka plan gürültüsü olmamasına dikkat edin.
- Arka planın düz ve tek renk olmasına, görüntünüzün aydınlık olmasına özen gösterin.
- Kılık kıyafetinizin temiz ve özenli olmasına, yüzünüzün net bir şekilde görünmesine dikkat edin.
- Mülakat esnasında endişeli bir görüntü yansıtmamaya özen gösterin.
- Güler yüzlü ve rahat bir şekilde iletişim kurun.
- Tane tane ve yüksek sesle konuşmaya dikkat edin.
Mülakatın içeriği ile ilgili ise aşağıda üzerinde durulan noktalara dikkat ediniz:
- Öncelikle kendinizi tanıtmanız istendiğinde adınız, yaşınız, eğitim durumunuz gibi temel konulara değinerek birkaç cümle ile kendinizden bahsedin.
- Özgeçmişinizde kendinizle ilgili verdiğiniz tüm bilgilerin detaylarına hakim olun ve bu konularda size yöneltilen soruları tereddütsüz bir şekilde yanıtlayın.
- Görüşmeden önce mülakata gireceğiniz kişinin çalıştığınız firma ile olan ilgisini öğrenin. Çalışacağınız firmayı, bulunduğu yeri, sizin bu firmadaki pozisyonunuzdan beklenenleri iyice araştırın.
- Size sorulan sorulara ne tek kelimelik cevaplar vererek mülakatı gerçekleştiren kişinin sizi tanımasını engelleyin, ne de lüzumsuz şekilde uzatarak konudan uzaklaşın. Birkaç cümlelik öz cevaplar vermeye dikkat edin. Eğer sorulursa ayrıntıları belirtebilirsiniz.
- ‘’Bir sorunuz var mı?’’ diye sorulduğunda ilgili görünmek için soru sormak zorunda hissetmeyin. Sorunuz yoksa ‘’Web sitenizi inceledim ve görüşmeden önce işletmeniz ve pozisyonla ilgili detayları öğrendim. Bugünkü görüşme ile de birçok detayı netleştirmiş olduk. Teşekkür ederim.’’ diyerek yanıtlayın.
- Gerekirse bir tanıdığınız ile prova ederek veya tahmini sorulara verdiğiniz yanıtları kaydedip tekrar dinleyerek gireceğiniz mülakata hazırlanın.
Mülakat Esnasında Sorulabilecek Sorular
Mülakat esnasında aşağıda belirtilen tipte sorulara hazırlıklı olun:
- Kendinizden bahsedebilir misiniz?
- Sizi diğer adaylardan ayıran deneyim veya nitelikleriniz nelerdir?
- Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
- Meslek hayatınızdaki en önemli başarılarınızdan bazılarını açıklar mısınız?
- Kısa vadeli/uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?
- İşyerinde zorlu bir durumla karşılaştığınız bir zamandan ve bununla nasıl başa çıktığınızdan bahsedebilir misiniz?
- Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz? Bu pozisyonla/şirketimizle neden ilgileniyorsunuz?
- Sizi motive eden nedir? Başkalarını nasıl motive edersiniz?
- Neden Amerika’da ve neden bizim otelimizde çalışmak istiyorsunuz?
- Neden staj yapmaya karar verdiniz?
- Stajınızı tamamladıktan sonra ne yapmak istiyorsunuz?
- Baskı altında nasıl çalışırsınız?
Bu soruları yanıtlarken çalışacağınız şirketi, kültürü ve misyonunu önceden araştırmanızı öneririz. Böylece mülakatı yapan kişinin duymak istediği şekilde cevaplar verebilirsiniz. Becerilerinizi, onların misyonuna uygun şekilde nasıl kullanabileceğinizi gösterme fırsatı bulursunuz. Mülakata gireceğiniz şirketin web sitesinde kullandığı dile odaklanarak mesleki soruları bu tarz bir söylemle yanıtlamanız sizin için artı bir özellik olabilir. Mülakat hakkında sorularınız varsa mülakattan önce mutlaka danışmanınızla görüşün ve aklınızdaki tüm soru işaretlerinden kurtulun. Mülakat esnasında gülümsemeyi unutmayın. Bol şanslar!