Almanya’da yüksek lisans yapmak; gelişmiş ekonomisi, nitelikli iş gücü ihtiyacı ve ücretsiz eğitim ile uzun yıllardır uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih ülkelerden birisi de Almanya olmaktadır. Disiplinli eğitim sistemleri ile meşhur olan ülke; sadece mühendislik ve teknik alanlarında değil, psikoloji ve hukuk gibi alanlarda da oldukça ileri seviyede eğitim sunmaktadır. İşletme, teknoloji, mühendislik, sanat, sosyal bilimler ve daha birçok alanda sahip olduğu dünya çapında ünlü üniversite ve akademisyenleri ile farklı ülkelerdeki öğrencilerin dikkatini çeken Almanya, yüksek lisans eğitimi için kesinlikle doğru bir tercih olacaktır.
Master öğrencilerinin büyük çoğunluğu program bitmeden profesyonel olarak çalışmaya başlar ve yüksek lisansı tamamladıktan sonra sahip oldukları çalışma izni ile iş bulmakta zorlanmazlar. Mercedes Benz, BNW, SAP, Wolkswagen, Siemens, BASF, Audi ve daha birçok dünya devi şirkete ev sahipliği yapan Almanya’da kariyer seçenekleri oldukça fazla
Almanya, gelişmiş ekonomisi ve kozmopolit yapısı ile oldukça dikkat çeken bir ülkedir. Sanayisi ile ismini duyurmuş olan ülkedeki şirketler, küresel dengeyi etkileyen ve dünyaca ünlü şirketlerdir.
Almanya, dünya üzerinde en çok göç alan ülkeler arasındadır. Bu yüzden toplum içerisinde yoğun bir kültürel çeşitlilik görülmektedir.
Başkenti Berlin olan Almanya’nın diğer önemli şehirleri; Köln, Bremen, Düsseldorf, Hamburg, Münih ve Frankfurt’tur.
2022 yılında göç yasasında güncelleme yapan Almanya, iş gücü ihtiyacını karşılayabilmek için şartlarını esneterek sağlık, mühendislik ve benzeri alanlarda kalifiye göçmen alımına başlamıştır. Yüksek lisans yaptıktan sonra Almanya’da yaşamayı düşünen öğrenciler içinde mevcut durum avantaj sağlamıştır.
Almanya’da Yüksek Lisans Yapmak
Almanya’da yüksek lisans programları; bazı akademik programlarda 1 yıl, bazı akademik programlarda ise 2 yıl sürmektedirler. 2 yıl sürecek olan yüksek lisans eğitimlerini tamamlamak için öğrenciler; son dönemlerinde kendi branşlarındaki tez danışmanlarının koordinatörlüğünde gerekli olan tezlerini hazırlamaktadırlar.
Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler, MBA veya LLM yüksek lisans programlarından yararlanabilirler. Yüksek lisans eğitiminizin sonrasında dilerseniz doktoranızı da Almanya’da yapabilirsiniz. Eğitiminizi, öğrenim gördüğünüz Almanya üniversitesinde ya da farklı bir Almanya üniversitesinde sürdürebilirsiniz.
Almanya’da Yüksek Lisans Başvuru ve Kabul Şartları
Almanya’da yüksek lisans eğitimi almak için başvuru yapmak istiyorsunuz ama hangi şartlara sahip olmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? Gelin, Almanya’da yüksek lisans başvurusu için gereken şartları inceleyelim.
Üniversite – Lisans Mezunu Olmak
Alman üniversitelerine yüksek lisans başvurusu yapmak için öncelikle lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Ayrıca başvuru yapacağınız yüksek lisans programının, mezun olduğunuz bölüm ile alakalı olması gerekmektedir. İşletme bölümü bitirmiş bir kişi biyoloji ile ilgili; veya makine bölümü bitirmiş bir kişi psikoloji yüksek lisans programına başvuru yapamamaktadır. Ancak MBA gibi yöneticiliğe yönelik programlara herhangi bir bölümden mezun olduktan sonra başvuru yapabilirsiniz.
Almanya’da Yüksek Lisans için Not Ortalaması
Alman yükseköğrenim kurumlarındaki not sistemi, Türkiye’den farklıdır. Türkiye’deki not sistemine göre; 2.70 ve üzerindeki mezuniyet not ortalaması (GPA), Almanya yüksek lisans başvurusu yapabilmeniz için yeterlidir. Eğer not ortalamanız 2,5 ile 2,7 arasında ise kabul alma şansınızı riskli olarak görmekteyiz. Bunun dışında; bazı bölümlerde istenen not ortalaması en az 2,9 – 3,0 aralığından başlamaktadır.
Almanya’da Yüksek Lisans için Gerekli Almanca Seviyesi
Almanya’da Almanca dilinde yüksek lisans eğitimi alacak kişiler için; en az C1 seviyesinde Almanca dil bilgisi şartı vardır. Öğrenciler; TestDAF, Goethe, ÖSD, TELC gibi Alman üniversitelerinin kabul ettiği dil testleri ile dil seviyelerini kanıtlamalıdır.
Almanya’da Yüksek Lisans için Gerekli İngilizce Seviyesi
Almanya’da İngilizce dilinde yüksek lisans eğitimi alacak kişiler için; uluslararası kabul gören IELTS testinden minimum 6.5; TOEFL testinden minimum 79 puan ya da kabul gören diğer sınavlardan dengi puan alma şartı vardır. Eğer lisans eğitiminizi %100 İngilizce olarak aldıysanız, birçok üniversiteye dil yeterlilik testi olmadan başvuru yapabilirsiniz.
Almanya Yüksek Lisans için Motivasyon Mektubu – Motivation Letter
Yazacağınız motivasyon mektubu; sizin akademik geçmişinizi özetleyen, başvuru yaptığınız üniversiteyi ve programı neden seçtiğinizi belirten bir mektuptur. Bu mektupta başvurunuzu neden kabul etmeleri gerektiğini net olarak anlatmanız gerekmektedir. İyi hazırlanmış bir motivasyon mektubu, başvurunuzda kabul alma şansınızı artıracaktır. Akademik geçmişinizden sonra Almanya yüksek lisans başvurunuzdaki en önemli belge olan motivasyon mektubunuzu hazırlamanız aşamasında; kabul almış öğrencilerimizin yazmış olduğu örneklerle sizleri destekliyor, gerekli gördüğümüz düzeltmeleri yapmanızda yardımcı oluyoruz.
İlgili içerik: İyi Bir Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?
Almanya Yüksek lisans için Referans Mektubu
Üniversite eğitiminizde dersini aldığınız hocalardan alacağınız ve sizi tavsiye eden referans mektupları başvurunuzun daha ciddiye alınmasını sağlayacaktır. Akademisyenler tarafından yapılan analiziniz, başvurunuzu inceleyenler tarafından göz önünde bulundurulacaktır.
Almanya’da Yüksek Lisans için Staj ve İş Deneyimleri
Bütün bu şartların dışında, staj veya iş deneyimleri de başvuru sırasında istenen diğer belgeler arasında yer almaktadır. Öğrencilerini kendileri seçen Almanya’daki yüksek lisans kurumları, öğrencinin motivasyon ve hedeflerini bilmek istemektedirler. Bu yüzden niyet mektuplarını da talep etmektedirler.
Saydığımız bu şartların yanında, üniversitelere ve programa bağlı olarak şartların değişiklik gösterebileceğini belirtmeliyiz.
Almanya’da Yüksek Lisans için Şartlı Kabul
Almanya’da Almanca yüksek lisans yapmak istiyorsunuz. Ama yeterli seviyede Almanca bilginiz olmadığı için bölüme başlayamıyorsunuz. Almanya üniversitelerinden Almanız olmadan şartlı kabul alma şansınız var. Şartlı kabul aldığınızda Almanca dil eğitimi için Almanya’ya gitme hakkı kazanırsınız. Alman hükümeti size yeterli Almanca seviyesine gelebilmeniz için 2 sene süre verir. Bu süre içerisinde C1 Almanca seviyesine gelerek dil sertifikanızı almanız gerekir. Dil sertifikanızı aldığınızda en yakın başlangıç dönemi için tekrar okul başvurunuzu yaparak eğitime başlayabilirsiniz.
Almanya’da Yüksek Lisans Üniversiteler
ÜNİVERSİTE | ŞEHİR |
Berlin Teknik Üniversitesi | Berlin |
Berlin Frei Üniversitesi | Berlin |
Hamburg Üniversitesi | Hamburg |
Stuttgart Üniversitesi | Stuttgart |
Mannheim Üniversitesi | Mannheim |
Wuppertal Üniversitesi | Wuppertal |
Bonn Üniversitesi | Bonn |
Siegen Üniversitesi | Siegen |
Dortmund Teknik Üniversitesi | Dortmund |
Heidelberg Üniversitesi | Heidelberg |
Kassel Üniversitesi | Kassel |
Rwth Aachen Üniversitesi | Aachen |
Berlin School of Business and Innovation | Berlin |
Gisma University of Applied Science | Potsdam |
Almanya üniversiteleri hakkında detaylı bilgi için: Almanya Üniversiteleri
Almanya’da Yüksek Lisans Özel Üniversiteler
Almanya’da devlet üniversitelerinin yanı sıra endüstri odaklı özel okullarda bulunuyor. Ücretleri yıllık 5000 ile 25000 Eur arasında değişen özel üniversiteler İngilizce olarak eğitim veriyor. ÖZellikle yüksek lisans programları için tercih edilen üniversitelerin devlet üniversitelerine göre kolay kabul, iş bulma desteği ve ders programlarınızı çalışma saatlerine göre ayarlama opsiyonu avantajları bulunuyor.
Üniversite | Şehir |
Berlin School of Business and Innovatio | Berlin |
Munich Business School | Munih |
Gisma University of Applied Science | Potsdam |
IU – International Hochshule | Berlin, Bochum, Aachen, Hamburg, Ausburg, Bremen, Bonn, Dortmund, Dressden |
Almanya’da Yüksek Lisans Ücretleri
Almanya’da master ücretleri, devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler arasında farklılık göstermektedir. Almanya’daki devlet üniversitelerinde yüksek lisans programları ücretsizdir. Sadece kütüphane kullanım ve kırtasiye masraflarınız için dönemlik 200-600 Euro arasında harç ödersiniz.
Almanya’daki devlet üniversiteleri arasında istisna olarak Baden-Württemberg eyaletindeki üniversiteler yabancı öğrencilerden dönemlik 1500 Euro okul ücreti almaktadır. Özel üniversitelerdeki master programları ise ücretlidir. Özel üniversitelerin yıllık okul ücretleri ise 6-18 bin Euro arasında değişmektedir.
İlgili içerik: Almanya Üniversiteleri Ücretleri
Almanya’da Yüksek Lisans öncesi Pre Master
Özellikle lisans eğitiminizin üzerinden belli bir zaman geçmişse, derslerden uzak kaldıysanız sizlere pre master programlarını öneririz. 6 ay süren yüksek lisans hazırlık programıyla başvuru yapmak istediğiniz alan üzerine hazırlanırsınız. Alanınızda hazırlık yaparak yüksek lisans başvurusu yapmanız kabul alma şansınızı artıracaktır.
Yüksek lisans yaparken kimse size araştırma yapmak, akademik makale yazmak veya tez yazmak konusunda yardımcı olmayacak. Pre master ile bu alanlarda pratik yapmış olursunuz. Vize başvurularında lisans mezuniyetinin üzerinden uzun zaman geçmiş adayların vize başvurularında avantaj sağlar.
Almanya’da Yüksek Lisans Avantajları Neler?
- Almanya devlet üniversitelerinde eğitim almak ücretsizdir.
- Dünya sıralamalarında ilk 500 içerisinde 40’tan fazla Almanya üniversitesi bulunmaktadır.
- Almanya üniversiteleri, oldukça köklü ve kaliteli eğitim sunan kurumlardır.
- Almanya üniversiteleri, YÖK denkliğine sahiptir.
- İngilizce dilinde eğitim alabilme imkanına sahip olmanız sebebiyle, aynı anda iki dil öğrenme şansınız olur.
- Almanca dili, Avrupa’da en yaygın konuşulan dildir.
- Almanya’da yüksek lisans eğitim kurumları, büyük şehir merkezlerinin aksine az nüfuslu, küçük ve sakin üniversite şehirlerindedir. Bu nedenle akademik anlamda kendinizi geliştirmeniz daha kolay olacaktır.
- Almanya, hem Avrupa’nın hem de Dünya’nın en iyi ekonomilerinden birine sahiptir.
- Pek çok dünya devi sanayi ve teknoloji firmasının merkezi, Almanya’da bulunmaktadır. Bu yüzden bu kurumlarda staj yapma veya görev alma şansınız olacaktır.
- Almanya’da yüksek lisans eğitimi alırken, yasal olarak çalışma hakkına da olursunuz.
- Mezun olduktan sonra Almanya’da 18 aya kadar çalışma hakkınız olur.
İlgili içerik: Almanya’da Üniversite Okumak için 10 Neden
Almanya’da Yüksek Lisans Kaç Sene?
Almanya’da master programlarının süresi, 1.5 – 2 yıl arasında değişiklik göstermektedir. LLM programlarında bu süre 1 yıl olmaktadır.
Almanya’daki yüksek lisans eğitimi, tez ile tamamlanır. Bu nedenle tez projesi ile öğrencilerin bilimsel yöntemlerle bir konuyu araştırabilecek ve yorumlayabilecek olduklarını kanıtlamaları amaçlanmaktadır.
Almanya’da Almanca Yüksek Lisans Eğitimi
Almanya’da Almanca dilinde yüksek lisans yapmak mı istiyorsunuz? Öyleyse en az C1 seviyesinde Almanca bilgisi olduklarını TestDAF, Goethe, ÖSD, TELC, DSH gibi Alman üniversitelerinin kabul ettiği dil testleri ile kanıtlamaları gerekmektedir. Almanca dilbilgisi yeterli seviyede değilse ne yapabilirsiniz? Öncelikle Almanya üniversitelerinden şartlı kabul alarak ekonomik fiyatlarla Almanca hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Yeterli seviyeye geldiklerinde ise üniversitelere yüksek lisans program başvurularını gerçekleştirebilirler.
Almanya’da İngilizce Yüksek Lisans Eğitimi
Almanya üniversiteleri, Almanca olarak sundukları yüksek lisans programlarının birçoğunda için İngilizce eğitim seçeneği de sunmaktadır. Ama İngilizce programlara başvurularda dil seviyenizin yeterli olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun için de uluslararası kabul görenIELTS testinden minimum 6.5; TOEFL testinden minimum 79 puan ya da kabul gören diğer sınavlardan dengi puan almanız gerekmektedir. Eğer lisans eğitiminizi %100 İngilizce olarak aldıysanız, birçok üniversiteye dil yeterlilik testi olmadan başvurunuzu yapabilirsiniz. Fakat Almanya’da İngilizce dilde sunulan bazı programlar için, Almanca dil yeterlilik şartı da istenebilmektedir.
Almanya’da Yüksek Lisans Bölümleri
Almanya’da yüksek lisans eğitimi alacak öğrenciler, lisans eğitimlerini tamamlamış oldukları bölüme veya alakalı bir bölüme başvurabilirler.
Almanya’da en çok tercih edilen yüksek lisans programları ise şu şekildedir;
- Bilgisayar Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Elektrik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Enerji Mühendisliği
- Çevre Mühendisliği
- Fizik
- Matematik
- Ekonomi
- Medya
- İşletme
- Edebiyat
- Psikoloji
- Felsefe
- Tarih
- Siyaset Bilimi
- Muhasebe ve Finans
Almanya’da Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri
Almanya’da yüksek lisans başvurusu yapılabilecek tarihler, Avrupa Birliği vatandaşları ve Türk vatandaşları için değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda Türk öğrenciler için yapılabilecek başvuru tarihleri, programa ve üniversiteye göre de değişebilir. Genel olarak belirlenmiş ve yaygın olan başvuru dönemleri olsa dahi, erken başvuru yapmak her zaman lehinize olacaktır.
Genel olarak belirlenmiş tarihler şu şekildedir;
DÖNEM | BAŞVURU TARİHİ |
---|---|
Kış Dönemi | 30 Mart 15 Temmuz |
Yaz Dönemi | 15 Ocak |
Almanya Yüksek Lisans Başvurusu için Gerekli Belgeler
- Almanca bölümler için; TestDAF, Goethe, ÖSD, DSH, TELC gibi sınavların sonucu
- İngilizce bölümler için; IELTS, TOEFL gibi sınav puanları
- Transkript
- Lisans diploması
- CV
- Pasaport
- Motivasyon mektubu
- Referans mektubu
Bu evrakların yanında bazı üniversiteler veya programlar, ek olarak başka evrakları da talep edebilirler. GEDU Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak öğrencilerimize bu konuda yardımcı olmakta olduğumuzu belirtmeliyiz.
Almanya’da Yüksek Lisans için Şartlı Kabul Nasıl Alınır?
Almanya’da Almanca dilinde yüksek lisans eğitimi almayı düşünüyorsunuz? Öyleyse ileri seviyede Almanca bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle yeterli seviyede Almancanız yoksa, üniversitelere şartlı kabul için başvurunuzu yapabiliriz. Başvurunuz kabul olduğunda, Almanya’da Almanca hazırlık eğitimi almaya başlarsınız. Yaklaşık 1 yıl süren hazırlık eğitimi sonunda, üniversitelerin bünyesinde TestDaF veya DSH sınavına girersiniz. Almanca dil seviyeniz istenilen seviyeye geldiğini bu sınavlar ile kanıtlayarak yüksek lisans programınıza başlayabilirsiniz.
Almanya’da İngilizce dilinde eğitim almak isteyenler için ise şartlı kabul uygulaması bulunmamaktadır.
Almanya’da Yüksek Lisans Eğitimi YÖK Denkliği
Almanya üniversitelerinden alınan diplomalar tüm dünyada geçerliliğe sahiptir. Ayrıca YÖK tarafından da tanınmaktadır. Ek olarak 2023 yılında yapılan son düzenlemeye göre; belirlenen 5 kuruluşun hazırladığı ilk 400 okul sıralamasında yer alan üniversitelerin denkliği, Türkiye’de direkt olarak alınabilmektedir.
İlgili içerik: YÖK Denkliği Nedir?
Almanya Yüksek Lisans için Burs Başvurusu
Alman üniversiteleri, öğrencilere çeşitli burs olanakları sunmaktadır. Öğrencinin akademik başarısı, not ortalamaları, ekonomik durumu ve okul dışında bulunduğu faaliyetlere bağlı olarak burs imkanları belirlenmektedir.
Bunun dışında hatırlatmamız gereken şey; Almanya’daki devlet üniversitelerinin ücretsiz olduğudur. Bu nedenle üniversitelerden burs almak kolay değil diyebiliriz. Eğer ekonomik durumunuz iyi değilse ve bunu kanıtlayabiliyorsanız, burs başvurusu yapabilirsiniz. Ayrıca akademik başarılarınız varsa, Türkiye’de eğitim bursu veren özel kuruluşlara başvuru yapabilirsiniz. Ek olarak Türkiye’nin, yurt dışında eğitim alacak öğrenciler için verdiği ödemesiz burslara başvuru yapabilirsiniz.
Türk Eğitim Vakfı – TEV http://www.tev.org.tr/burslarimiz/detay/Yurt-Disi-Burslarimiz/49/46/0
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün geri ödemeli olarak verdiği burslara başvuru yapabilirsiniz. Bu burslar hakkında bilgi almak için tıklayın.
Almanya Yüksek Lisans Vizesi Başvurusu ve Gerekli Evraklar
Öğrencilerimizin Almanya vize başvuru dosyaları, tecrübeli danışmanlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Üzülerek söylemeliyiz ki, bugüne kadar hizmet verdiğimiz öğrencilerimizden bazıları vize başvurusundan red aldıkları için yarım dönem, hatta 1 sene zaman kaybı yaşamış öğrencilerimizdi. Bu nedenle vize başvuru dosyanızın nasıl hazırlandığının çok önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor ve profesyonel danışmanlık hizmeti almanızı öneriyoruz.
Başvuru için Gerekli Evraklar
- En az 1 yıl geçerlilik süresi olan pasaport
- Biometrik fotoğraf (güncel, 3 adet)
- Sağlık sigortası
- ÖSYM sınav sonuç belgesi
- Lisans diploması ve Almanca tercümesi
- Almanya’da eğitim alınacak üniversiteden gelen kabul belgesi
- Bloke hesap (sperrkonto) veya sponsor
Vize başvurunuzun sonuçlanması genellikle 6 haftaya kadar sürmektedir. Vize randevusu alma ve bloke hesap işlemleri gibi süreçler yaşayacağınız için, okulların açılış tarihinden en az 3 ay önce başvuru sürecinize başlamanızı öneririz.
Almanya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışma İzni
Almanya’da üniversite eğitimi alan öğrenciler, yarı zamanlı olarak çalışma hakkına sahip olurlar. Aynı zamanda üniversiteler ve uluslararası şirketlerin ortak çalışmaları sayesinde öğrenciler, bu şirketlerde staj yapma veya projelerde görev alma fırsatları yakalamaktadırlar. Ayrıca Uygulamalı olarak alacakları eğitim, öğrencilere henüz mezun olmadan tecrübe kazandırır. Bu tecrübe sayesinde iş hayatlarına çok daha kolay başlama fırsatı kazanmaktadırlar.
Almanya’da Yüksek Lisans Yaşam Masrafları
Almanya’da devlet üniversitelerinde eğitim ücretsizdir. Bu yüzden eğitim noktasında yapacağınız ödeme sadece okulun standart harç ücreti olacaktır. Bunun dışındaki masraflar genel olarak yüksek miktarlarda değildir. Fakat Euro kuru sebebiyle Türk öğrenciler zorluk yaşayabilmektedir.
Almanya’da Ev Kiraları Ne Kadar?
Almanya’da tutacağınız evin kirası, metrekareye göre hesaplanır. Metrekare fiyatları ise şehirden şehre veya merkezi konumda bulunup bulunmamasına göre değişmektedir. 1 yatak odalı bir ev için, aşağıdaki gibi ortalama fiyatlar verebiliriz.
Şehir | Şehir Merkezi | Merkez Dışı |
Bochum | 350 Euro | 400 Euro |
Berlin | 1142 Euro | 800 Euro |
Bremen | 650 Euro | 402 Euro |
Mannheim | 800 Euro | 522 Euro |
Paderborn | 533 Euro | 516 Euro |
Almanya’da Market Fiyatları Ne Kadar
Ürün | Fiyatı |
Süt – 1 litre | 1 Eur |
Ekmek – 500 gr | 1,73 Eur |
Yumurta – 12 adet | 2,61 Eur |
Tavuk – 1 kg | 7,73 Eur |
Et – 1 kg | 14,4 Eur |
Patates – 1 kg | 1,59 Eur |
Domates – 1 kg | 1,31 Eur |
Almanya’daki eğitim dışındaki giderlerinizi detaylı incelemek için: Almanya’da Yaşam Masrafları
Yüksek Lisans Sonrası Almanya’da Kalabilir Miyim?
Almanya’da master eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, eğitimlerinin sonrasında Almanya’da 18 aya kadar oturma iznine sahip olurlar. Eğer bu süre içerisinde iş bulurlarsa; oturma izinleri, çalışma iznine dönüşür. Bu çalışma izni sayesinde, eğitimleri boyunca öğrendikleri ile kariyerlerini burada geliştirebilir ya da bu süreci diledikleri gibi değerlendirebilirler.
Almanya Yüksek Lisans Başvuru Danışmanlığı
GEDU olarak verdiğimiz danışmanlık hizmeti, okul başvuruları ile sınırlı değildir. Vize başvurusu, Almanya’ya gidiş, gittiğinizde yapmanız gerekenler, ders seçimleri, iş bulma konusunda yardım gibi birçok hizmeti içermektedir. Alacağınız bu hizmetler, size maddi olarak birçok konuda tasarruf ettirecektir. Ayrıca size uygun okulun bulunması, başvurunuzun gerektiği gibi yapılması ve okul kabulünüzün alınması gibi hayatınıza yön verecek konularda; 10 yıldan fazla tecrübemizle, GEDU olarak bu süreçte yanınızda olmamız sizlere maddi ve manevi kazanç sağlayacaktır.
Almanya’da Yüksek Lisans Sık Sorulan Sorular
Almanya’da Yüksek Lisans ücretsiz mi?
Devlet üniversitelerinde ücretsiz ama sadece dönemlik olarak 150-300 Eur arasında kayıt harcı ödersiniz. Lakin özel üniversitelerde ise ücretlidir. Okula göre değişkenlik gösterir, yıllık 5 bin ile 15 bin Eur arasında değişir.
Almanya’da İngilizce yüksek lisans yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Alman üniversiteleri lisans programlarının aksine yüksek lisans programlarında oldukça fazla İngilizce program seçeneği sunmaktadır.
Almanya’da Yüksek Lisans kaç sene
Yüksek lisans süresi başvuru yapacağınız bölüme göre değişiklik göstermektedir. Devlet üniversitelerinde genellikle 2 sene sürmektedir. Ama özel üniversitelerde 1,5 yıl süren programlar bulunmaktadır.
Almanya’da yüksek lisans için not ortalaması nedir?
Gerekli not ortalaması başvuru yapacağınız bölüme göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 4 lük sistemde min. 2,7 ve üzerinde not ortalaması ile kabul alma şansınız yüksektir. Lakin Psikoloji gibi bölümlerde lisans not ortalamanızın 3 ve üzeri olması gerekir. Ama 2,5 puan altında puana sahipseniz kabul alma şansınız çok düşüktür.
Almanca bilmiyorum Almanya’da yüksek lisans yapabilir miyim?
Evet, 2 yolu var. Eğer Almanca olarak yüksek lisans yapmak istiyorsanız şartlı kabul alarak Almanca dil eğitiminizi Almanya’da alabilirsiniz. Yeterli seviyeye ulaştığınızda yüksek lisans programına başlayabilirsiniz. Ek olarak İngilizce Yüksek Lisans yapmak istiyorsanız, ielts veya toefl gibi kabul gören sertifikalarınız var ise İngilizce programlara başvurunuzu yapabiliriz.
Almanya’da Yüksek Lisans Yaparken Eşimi veya ailemi götürebilir miyim?
Evet, bu mümkün ama maddi olarak masraflarınızı karşılayabilecek durumda olmanız gerekir. Ayrıca vize başvurusu yaparken güncel rakamla 1 senelik masraflarınızı karşılayabilecek 18 bin Eur bulunan bir bloke hesap (sperrkonto) açmanız gerekir. Ek olarak çocuğunuz varsa aylık 300 Eur daha fazla yatırmanız gerekmektedir.