Almanya iş arama vizesi nitelikli iş gücünün ülkeye yerleşmesi noktasında büyük katkı sağlamaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak bu iş gücünün temel, orta ve yüksek öğrenimlerini Almanya’da tamamlamalarına yönelik kolaylıklar getirilmiş olup, her yıl milyonlarca yabancı öğrenci eğitimlerine Almanya’da başlamaktadırlar. Ancak eğitimlerini anavatanlarında tamamlamış nitelikli iş gücü olan kişiler için de Almanya son dönemlerde oldukça önemli gelişmelere imza atmıştır.
Almanya İş Arama Vizesi Nedir?
Almanya’da göç yasasındaki gelişmeler doğrultusunda; yükseköğrenim diplomasına sahip yabancılar, Almanya’da en fazla 6 aylık bir süre için kalifikasyonlarına göre Almanya iş arama vizesi ile iş arayabilmektedirler. Bu süre zarfında bu kişiler, 10 haftaya kadar deneme amaçlı staj yapabilir veya çalışabilirler. Yine bu süre içerisinde iş teklifi aldıkları taktirde ülkelerine geri dönmelerine gerek kalmadan Almanya’da kalıp çalışmaya başlayabilirler.

Almanya İş Arama Vizesi Başvuru Şartları Neler?
Peki bu vizeye kim başvuru yapar? Almanya iş arama vizesi başvurusu için gerekli şartlar neler? Eğer başvuru yapmak istersem hangi belgeler gerekli?
Üniversite Mezunu Olmak
Almanya’da iş arama vizesine başvuru için öncelikle 4 senelik bir bölümden mezun olmuş olmanız gerekmektedir. Ayrıca, DGS ile 4 senelik üniversiteye geçişe hak kazandıysanız 2 senelik yüksekokul mezunu olsanızda başvuru yaparsınız.
Diploma Denklik
Üniversite diplomanız Alman hükümetince denk olmalı. Ayrıca diplomanızın denklik başvurusu için gerekli tüm işlemler Gedu danışmanları tarafından yapılmaktadır.
Bloke Hesap (Sperkonto)
Almanya’da kalacağınız 6 aylık süre boyunca masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösterir bir bloke hesabınız olması gerekmektedir. Ayrıca Bloke Hesap Nedir yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Aylık olarak 1027 Eur olmak üzere 6162 Eur’yu sperrkonto bloke hesaba göndermeniz gerekir.
Almanca veya İngilizce Dil Bilgisi
Almanya’da çalışacağınız şirketlerde iş arkadaşlarınızla iletişim kurabilecek seviyede Almanca veya İngilizce dil bilgisine sahip olmalısınız. Almanca için ÖSD, Telc veya Goethe Almanca dil sınavlarındanbirinden almış olduğunuz sertifika. İngilizce için IELTS, Toefl veya benzeri sınavlardan almış olduğunuz sertifika başvuru belgelerinizin arasında yer almalıdır.
Hangi Meslekler Almanya İş Arama Vizesine Başvuru Yapabilir?
Almanya, yapılan başvuruları ihtiyacı olan meslek alanlarına göre kabul etmektedir. Ülkenin ihtiyaç duyguğu meslekler dönemsel olarak değişse bile genel olarak aranan meslekler şu şekildedir;
- Doktorlar,
- Psikoterapistler ve Sağlık Elemanları,
- Bilişim Uzmanları,
- Enerji Teknolojileri,
- Matematik,
- Mühendisler
- İnşaat Sektörü Elemanları,
- Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uzmanları,
- Mekatronik,
- Elektroteknik,
- Enformatik ve Teknoloji Alanları.
Diploma Denklik İşlemleri
Burada en önemli nokta ise diplomanızın Almanya’da geçerli, yani denk olmasıdır. Bu denklik işlemlerinde kıyaslama kriterleri ANABIN (Yabancı Eğitim Sertifikalarının Tanınması ve Değerlendirilmesi) tarafından açıkça belirtilmektedir. Bu değerlendirmeye göre mezun olduğunuz üniversitenin ANABIN sisteminde ‘’H+’’ olarak statü kazanmalıdır. Üniversiteniz H+ denk olsa bile tezsiz yüksek lisans mezunları başvuruda kabul olmaz. ANABIN websitesi için tıklayın
Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin (BÖA) 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle (Approbation) teyit edilir. Doktorlarda ve sağlık sektörü çalışanlarında, iş arama vizesi yalnızca Federal Tıp Doktorları Yönetmeliğince (BÖA) verilmiş (ya da verileceği kanıtlanmış) çalışma izni ibraz edildiğinde onaylanabilir. Eğer Türkiye’de tıp bölümünden yeni mezun olduysanız Almanya’da Tıp uzmanlığı makalemize göz atmanızı öneririz.
Almanya İş Arama Vizesi için Gerekli Evraklar
- 2 adet başvuru formu, doldur ve imzala
- Geçerli pasaport
- Detaylı Almanca/İngilizce özgeçmiş
- Diplomanızın ANABIN sisteminde H+ olarak değerlendirildiğine dair belge
- Gidiş nedeninizi açıklayan motivasyon yazısı
- Başvuru amacınızı kanıtlayan durumlar (İş başvuruları, belgeler, araştırma dökümanları, vs.)
- Geçerli sağlık seyahat sigortası
- Varsa staj belgesi
- Sosyal ve mesleki anlamda sertfifikalar
Gedu Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak, evrak ve vize başvurusu sürecinde uzman danışmanlarımız tarafından profesyonel desteğimizle yanınızdayız.
Başvuru dosyanızın hazırlandıktan sonra yanında Almanya konsolosluğunda yapacaksınız. Başvuru esnasında konsol ile yapacağınız mülakat vizenizin sonucunu doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle vize mülakatınız öncesinde danışmanlarımızla yapacağınız mülakat büyük önem taşımaktadır.
Almanya İş Arama Vizesi Başvuru Formu
Almanya İş Arama Vizesine Nerede Başvuru Yapabilirim?
İş arama vizesi başvurunuzu Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği’nden veya İstanbul ve İzmir’de bulunan Almanya başkonsolosluklarından randevu alarak yapabilirsiniz. Hangi diplomatik temsilcilikten başvuru yapacağınızı ikametgah adresiniz belirler. İkametgah adresinize göre hangi temsilcilten başvuru yapacağınızı alttaki tablodan veya temsilciliklerin yetki alanlarına bakarak belirleyebilirsiniz.

Almanya Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanındaki Şehirler
Ankara,Siirt, Adıyaman, Nevşehir, Kırşehir, Zonguldak, Karabük, Bartın, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Çorum, Kırıkkale, Niğde, Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars,Kilis, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Yozgat, Aksaray, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Bitlis, Şırnaki Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Muş, Batman.
Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı Şehirleri
İstanbul, Edirne, Balıkesir, Düzce, Bilecik, İzmit, Yalova, Sakarya,Bolu, Eskişehir, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ.
Almanya İzmir Başkonsolosluğu Yetki alanları
İzmir, Antalya, , Aydın, , Isparta, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak Denizli, Muğla, Burdur.
Almanya İş Arama Vizesi Sıkça Sorulan Sorular
Almanya’da iş arama vizesi için yaş sınırı var mı?
Alman konsolosluğu her ne kadar resmi olarak bir yaş sınırı koymasada 35 yaş ve üzeri yapılan başvurularda vize onay oranı düşmektedir.
Almanya İş Arama Vizesi Kaç Ayda Çıkıyor
Alman konsolosluğunun verdiği standart süre 4 haftadır, ama vize başvurunzun sonuçlanması 8 haftayı bulabiliyor.
Almanya İş Arama Vizesi için Almanca Şartı var mı?
Bu sorunun cevabı çalışacağınız alana göre değişiklik göstermektedir. Eğer mesleğiniz veya çalışacağınız alan Almanca şartı gerektirmiyorsa Almanca bilginizi gösterir sertifika sunmak zorunda olmasınız.
Almanya İş Arama vizesiyle Almanya’da ne kadar kalabilirim?
İş arama vizesiyle Almanya’da kalabileceğiniz maksimum süre 6 aydır. Bu nedenle Bu süre içerisinde iş teklifi alır ve iş yeriyle sözleşme imzalarsanız oturum izni alarak iş sözleşmeniz devam ettiği sürece Almanya’da kalmaya devam edebilirsiniz.
Almanya iş arama vizesi için bloke hesap ne kadar olmalı.
Almanya iş arama vizesi 6 aya kadar verilmektedir. Bu nedenle vize başvurunuzu yaparken 6 aylık süre içerisinde masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren aylık 1027 Eur’dan 6 aylık masraf göstermenz gerekir. Bu miktar her sene güncellenmektedir.
Yüksek okul mezunu Almanya İş Arama Vizesi’ne başvuru kabul olur mu?
Hayır yapamaz, Alman konsolosluğu 2 senelik yüksek okul mezunlarının diplomalarına denklik vermemektedir. Bu nedenle de adayların vizesini onaylamamaktadır.
Yarı Denklik ile Almanya iş arama vizesine başvurusu kabul olur mu?
Hayır, tam denklik yoksa vize başvurunuz kabul olmaz. Bu yüzden vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
Başvuru için 0850 302 24 39 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.